Община Сливен

Преференции лишават Цецка Цачева от място в парламента. Тя ще бъде депутат, ако Московски стане министър

------------------------------------
27.03.2017 / 15:14

Бившият председател на Народно събрание Цецка Цачева, която бе втора в листата на ГЕРБ в Плевен, може да се размине с нов депутатски мандат, тъй като е изместена от третия и четвъртия в листата, получили преференцални гласове в своя полза.

Традиционно Цачева е водач на листата на ГЕРБ в родния си Плевен, но след като загуби президентските избори през ноември, първото място в листата зае бившият транспортен министър Ивайло Московски.

Първите изборни резултати от Плевен показват, че Цачева е изместена от третия и четвъртия в листата – Пламен Тачев и Владислав Николов, които са водили целенасочена кампания за преференциалния им избор. От ГЕРБ твърдят неофициално, че на този етап няма политическо решение дали някой от тях да не се откаже за сметка на Цачева.

Като се има предвид обаче, че Ивайло Московски вероятно отново ще стане министър, освободеното от него място в парламента ще бъде заето от Цецка Цачева. При това положение обаче тя едва ли ще може отново да оглави парламента, тъй като този избор се провежда преди гласуването на правителството.

Първоначалният анализ сочи, че и на тези избори ГЕРБ са потърпевша от погрешка отбелязани преференции, повтарящи номера на партията в изборната бюлетина – синдром 11/11. Избиратели на ГЕРБ явно са се презастраховали, като освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции. Така например в 25-ти район в София веднага след партийния лидер Бойко Борисов, който бе водач на листата, втори се класира сложеният на 11-то място Христо Гаджев.

Същият случай е регистриран и в столичния 24-ти район. Там вторият в листата Георги Марков, е изместен от 11-тицата Борислав Борисов. Така Марков пада с едно място по-надолу, което обаче отново му гарантира депутатско място.

Преференциално размесване на принципа 11/11 има и в Пловдив, където на тази позиция в листата на ГЕРБ е поставен Спас Гърневски - бивш кмет на Пловдив, чиято политическа кариера минава през СДС, а в последствие и ДСБ. Сходна е ситуацията във Велико Търново, където депутат ще бъде номинираният на едно от последните места в партийната листа на ГЕРБ – Георги Недев.

Разместване при ГЕРБ има и във Варна, но там ефектът не е случаен. Става дума за осмия в листата Владимир Вълев-Питбула, световен шампион по кикбокс, който благодарение на преференциални предпочитания е изстрелян на второ място и влиза в парламента.

Синдромът, при който гласоподавателите погрешка задраскват номера на партията и същия номер на преференцията, имаше най-куриозни измерения на евроизборите през 2014 г. Тогава хиляди избиратели на "Коалиция за България" бяха решили да се "подсигурят", като отбележат №15 и при формациите, и при преференциите. В резултат на това председателят на БСП Сергей Станишев бе изместен от 15-ия кандидат в листата Момчил Неков, станал известен като "Любимец 15".

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев