Община Сливен

Ето къде могат да гласуват хората с увреждания в Сливенска област

нййх
25.03.2017 / 13:05

Общо 17 секции в област Сливен за гласуване на избиратели с увреждания определи Районната избирателна комисия, съобщи говорителят на РИК инж. Любимр Захариев. 10 от тях са в община Сливен, като само една не е в общинския център, а в село Крушаре. В град Сливен гражданите с увреждания ще могат да упражнят правото си на глас в секциите във ІІ СУ „Христо Ботев”, I СУ “Хаджи Мина Пашов“, ІІІ ОУ”Д-р Иван Селимински“, VІІ ОУ”Панайот Хитов”, Х ОУ ”Йордан Йовков”, ХІІ ОУ „Елисавета Багряна“, ХІ ОУ „К. Константинов“, VІІІ ОУ „Юрий Гагарин“ и в ІХ ОУ „Кирил и Методий“ в кв. „Речица“. В село Крушаре секцията за гласуване е 168-ма. В Х СУ „Йордан Йовков“ поради стръмния наклон на стълбите не може да бъде изградена рампа. Избирателите с увреждания могат да гласуват в друга избрана от тях подходяща секция.

 

В СИК 124 ОУ „Кирил и Методий“ в кв. „Речица“ могат да гласуват по адресна регистрация избирателите с увредено зрение. В НУ „Васил Левски“ и в IV ОУ „Д. Петров“ избирателните секции са на един етаж и нямат стълби. В НУ „Васил Левски“ секцията с най- малко избиратели е № 38, а в IV-то е 98-ма.

 

В община Нова Загора секциите за гласуване на хора с увреждания се намират в НУ „Пайсий Хилендарски“, СУ „Иван Вазов“ /централна сграда/ и в ПУ ”Т. Самодумов”. За община Котел секциите се намират в Основното училище в село Градец и в СОУ ”Г.С.Раковски” в Котел.

 

В община Твърдица има две СИК за инвалиди - в Шивачево и в Твърдица.

 

Избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да правят заявки за оказване на помощ и транспортиране до избрана от тях секция за гласуване, съобщи още инж. Любомир Захариев. За община Сливен телефонът за заявки в изборния ден е 044/611-215, като може да се звъни от 7:00 до 20:00 часа. В община Нова Загора телефонът е 0457/6-21-22. За Котел номерът е 0453/4 20 40 и за община Твърдица - 0454/4 23 15 и 0454/4 23 11. Избирател с увредено зрение или със затруднения в придвижването може да гласува в избрана от него подходяща секция като удостоверява пред СИК самоличността си с документ за самоличност.

 

Секционната избирателна комисия вписва всички данни на избирателя в допълнителната страница на избирателния списък, след като представи декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията се прилага към избирателния списък. Когато избирателят е с увредeно зрение, с увреден слух или с друго увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването, включително чрез специализирано устройство за машинно гласуване, да се извърши с помощта на придружител, посочен от избирателя.

 

При оспорване на решението на председателя от член на комисията спорът се решава окончателно от секционната избирателна комисия. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев