Община Сливен

ДПС – Сливен с обещание да информира сливенските граждани за ангажиментите, които поема за политики в следващият парламент

------------------------------------
24.03.2017 / 16:46

1. Потребление – увеличаването на доходите е основен инструмент за влияние върху потреблението. Тук принципа, който ще следваме, както и досега, е доходите да бъдат увеличавани за сметка на икономическия растеж, заетостта и повишената бюджетна дисциплина. Дебата, който започна в 43 НС за увеличаване на пенсиите беше популистки, защото при 2-3% икономически растеж увеличаване на минималните пенсии с 30-50% е невъзможен. Ние ще го направим в следващите 4 години, първо чрез преизчисляване на пенсиите от 2008г. Достигането на минималните пенсиите до 300 лв., както и увеличението на минималната и средна работна заплата не са невъзможни цели, тъй като в периода 2005-2009г. те порастнаха с почти 100%, но при условие на икономически растеж от над 6%. Това ще бъде целта на политиката по доходите на ДПС.

- Фискална политика – ефективната финансова политика оказва силно влияние върху икономическия растеж, особено в условие на валутен борд:

* Укрепване и съхраняване на финансовата стабилност и постепенна финансова консолидация.

* Запазване на общата данъчна тежест и в частност плоския данък върху доходите на физически лица. Готови сме да дискутираме въвеждането на необлагаем минимум и на отделни елементи на семейното подоходно облагане като мярка за преодоляване на демографската криза.

Б. Селско стопанство – десетте години членство в ЕС и прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) дадоха на страната ни достатъчно позитивен, но и негативен опит. ДПС е за:

* Преосмисляне на сегашната ни позиция на суровинен придатък на световните пазари на базови продукти като пшеница, слънчоглед, царевица и др. Целта, която формулираме, е по-висок дял на принадена стойност на българското земеделие в произвежданите у нас храни, паралелно с прякото и догонващо увеличаване на добавената стойност единица обработваема площ.

* Увеличаване на темпа на инвестиции за модерно земеделие в малките и средни семейни ферми чрез възстановяване на практиката на нисколихвеното кредитиране на инвестиции (лихвата се оформя като капиталова субсидия) по линии на ДФЗ. Създаване на гъвкави схеми за кредитиране на малкия и среден бизнес и младите фермери от ББР и Националния гаранционен фонд.

* Стимулиране на всички ефективни форми на кредитиране на земеделски производители и преработка на земеделска продукция от международни и частни финансови институции.

* Нова политика по напояване – създаване и стартиране на Национална програма по възстановяване и модернизация на напоителните системи, целта на която да бъде в края на програмата сегашните напоявани около половин млн. декара земя да се увеличат около 5 пъти.

В. Социална политика – мерките по социалната политика трябва да бъдат конкретни, ефективни и реалистични.

1. Реалистично увеличаване на заетостта – до края на програмния период да достигне 76%.

2. Увеличаване на трудовите доходи за хората в трудоспособна възраст – увеличаване на МРЗ.

3. Пенсиите, отпуснати до края на 2016 г., се преизчисляват на четири стъпки, в зависимост от годината на отпускане на пенсията. Това ще осигури реално и справедливо увеличаване на пенсиите, като необходимите допълнителни средства ще бъдат разположени в по-широк времеви хоризонт.

Г. Здравеопазване - в сферата на здравеопазването са необходими надпартийни усилия за създаване на консенсусна, поетапна стратегия, следвана от политическите сили, независимо кой е в управлението. Само така е възможно да се предприемат непопулярни и дори - болезнени мерки за създаването на ефективно функционираща, здравна система.

Възстановяването на доверието в системата, както и намаляването на финансовия дефицит може да се осъществи при създаване на условия за реална конкуренция, ефективен контрол и качество на медицинските услуги, както и поетапно нарастване на средствата за здравеопазване в държавния бюджет до над 5% от БВП.

ДПС е с номер 9 в бюлетината.

Купуването и продаване на гласове е престъпление.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев