Община Сливен

Последно интервю на Десислава Танева преди вота по радио "Фокус"

------------------------------------
24.03.2017 / 11:35

Водачът на листата на ПП ГЕРБ за 21 МИР – Сливен Десислава Танева пред Радио „Фокус” – Сливен за очакванията от парламентарния вот на 26 март.

Въпрос: Госпожо Танева, днес е последният ден от предизборната кампания, какви са впечатленията Ви от срещите с хората?

Десислава Танева: С напредването на кампанията, интересът на хората към тези срещи се повиши. Надявам се, че това е признак за мотивация на гражданите да отидат до урните на 26 март и да упражнят своя глас.

България повече от всякога има нужда от политическа устойчивост, политическо спокойствие, политическо разбирателство, политически консенсус, за да преодолеем трудните времена, в които се намират Европа и светът сега. Имаме нужда от категорично правителство, което да продължи политиката на икономически растеж. Мога да обещая това, което ГЕРБ може да постигне, но не мога да се включа в предизборното говорене и да се състезавам с цифри, само защото сме в предизборна кампания и всички други „надуват балони“. Лично аз в тази кампания посветих половината от времето си на срещи със земеделците в страната.

Въпрос: Сливен е земеделски район. Усещате ли, че това, което направихте като министър, в момента като че ли се руши?

Десислава Танева: Много добър въпрос. Няма как да скрия, че с тъга наблюдавам случващото се в Министерството на земеделието и храните, безпомощността на управленския екип, липсата на каквото и да е визионерство за управление на сектор „Земеделие“ в България.

Наблюдаваме единствено яростен политически реваншизъм и липса на каквато и да е чуваемост. Не само към нас като експертен екип на политическа партия ГЕРБ, защото след дълго чакане пред министерството не бяхме допуснати да представим факти защо са грешни решенията, взети от сегашното управление на МЗХ относно спиране на мерки за приоритетни за развитието на земеделието отрасли.

Няма чуваемост и към това, което земеделският бранш казва на министерството. Няма в историята на земеделски министър, който на седмия ден от своя мандат вече да има 25 протестни декларации.

Очевидно това управление на МЗХ е имало политически задачи и екипът и министърът, като политически всеотдайни и лоялни, трябваше да изпълнят всичко на минутата само с цел политически реваншизъм, а не с цел управление на сектора. Аз съм оптимист по природа, винаги съм била такава и в момента вярвам, че в България трябва да дойдат по-добри времена, в които има приемственост, в които има разбиране, в които има управленско визионерство за страната.

Всичко това, което се случи в Министерството на земеделието да остане като един лош спомен от най-лошите години, които България е минала като управление. Това обаче зависи от манталитет, възпитание, ум, капацитет и експертиза на самите управленци. Аз приветствам мажоритарния вот и във всички предизборни срещи съм призовавала избирателите да изберат този кандидат, който смятат за най-добър и който ще защити най-добре местния интерес.

Без излишно самочувствие мога да кажа, че в 21 МИР-Сливен листата на ГЕРБ е една от малкото, в която всички са местни хора, познати, всеки от тях с неоспорими успехи в своята професия. За мен това е изключително важно, защото няма как да очакваме добро управление от народни избраници, които в живота си не са доказали, че могат да управляват добре. Всеки от нашата листа е с безспорни професионални успехи в своята сфера, включително и в областите, които са приоритетни за ПП ГЕРБ за идващия мандат – образование и здравеопазване. В нашата листа след мен е д-р Васислав Петров – директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, който е безспорно най-добрият мениджър на болничното заведение. Номер 3 е Веселина Тонева – педагог, директор на СУ „Константин Константинов“ и преподавател по български език и литература, носител на множество награди. Мога да изредя всички, но те вече са познати. Имаме хора от гражданската квота, а над 60 процента от листата са нови лица. Това е пътят, по който трябва да избираме по-добри управленци, по-качествени професионалисти и личности.

Затова мажоритарният елемент е важен. Надявам се, че системата е все по-позната и тази година тя би имала по-високо влияние, отколкото от първата година, когато се прилагаше. Разбира се, всичко зависи и от това как съответната партия функционира.

Аз съм областен координатор на ПП ГЕРБ в Сливен от учредяването й и до ден днешен нито за местни избори, нито за парламентарни избори, Изпълнителната комисия на ГЕРБ не е вземала решения, които да противоречат на решенията на местната организация. Никога. По никакъв повод. Листата с народни представители беше направена след номинации, получени и от граждани на Сливен, които очевидно са симпатизанти на ГЕРБ, щом са участвали в анкетата, и нямаме нито един кандидат, който да не е бил номиниран и от гражданска квота в тази анкета.

Въпрос: Местни хора в листата означава познаване на местните проблеми.

Десислава Танева: Освен познаване на местните проблеми, означава и заинтересованост, и кауза да работиш за родното си място, за местната общност, сред която си роден, израснал и си се реализирал. Това има значение.

Въпрос: Кои местни проблеми не търпят отлагане? С разрешаването на коя част от тях ще се заемете, ако получите мандат?

Десислава Танева: Когато подадохме оставка, най-много съжалявах, че ще се забави решаването на някои сливенски проблеми, за които правителството на ГЕРБ пое ангажимент. Сред тях са проекти, които са поставяни преди всички местни избори в последните 15 години – кръгово на Розова градина и пробивът на улица „Раковски“, които да направят нормален трафика в града. Единствено правителството на ГЕРБ през 2016 година целево финансира реализирането на тези проекти. За първи път правителство отпусна целево финансиране на пътната инфраструктура по селата, тъй като селата в община Сливен са изключени от обхвата на прилагане на Програмата за развитие на селските райони.

Това се случва за първи път през последните 15 години. Бяхме пред одобрение на оздравителния план на община Сливен. За съжаление, оставката направи така, че този план все още няма одобрение.

Община Сливен е общината с най-много задължения, натрупани и увеличени в последния мандат на друг кандидат за народен представител, който е от БСП и беше бивш кмет. Наистина първостепенна задача за община Сливен, която би й дала нов път, нов начин за функциониране и развитие нататък, е подобряване на финансово състояние и оздравителният план е част от това.

Другите каузи, за които ще се борим, са довършване на пречиствателната станция за питейни води. Наша основна цел и кауза ще бъде най-после довършването и пускането ѝ в експлоатация. Има ясна визия как да стане това и като проектиране, и като финансиране. В едната си част то на практика беше осигурено в мандата на ГЕРБ, който свърши сега. Другата наша местна задача е одобрение на проект за пълна модернизация и реконструкция на спортна зала „Асеновец“. Такъв проект има изготвен от община Сливен и входиран в Министерството на спорта.

Ние направихме срещи и със спортна общественост, с Красен Кралев, който беше министър в последния кабинет на Бойко Борисов. Беше поет ангажимент, ако има мандат на ГЕРБ, това да бъде направено. Ще продължим да развиваме идеята и да я реализираме в Сливен да има филиал за изнесено обучение за агрономи. Ние сме Долината на прасковите – район, с изключително добро развитие на производството на плодове и зеленчуци и тези специалисти са дефицит за местна общност. Имахме визия как да го направим.

Подаването на оставката и липсата на каквато и да е приемственост в Министерството на земеделието и храните попречиха на това тази идея да продължи да се развива. На практика в системата на МЗХ всеки, който по някакъв начин беше работил с правителството на ГЕРБ, бе уволнен без професионални мотиви. Както виждате, уволненията са едната страна на монетата. Другата – много по-болезнена за обществото, са вредите, които се нанесоха на земеделския сектор. Забавянията на плащанията, средно с едни месец.

Радвам се, че през декември ние успяхме да платим 560 милиона лева базова ставка по Схемата за единно плащане на площ, за да може близо 1/3 от европейския пакет директни плащания да се бъдат получени. Ако бяхме останали на власт и управлявали в условията на политическа стабилност, каквато имаше, към днешна дата по сметките на земеделците вероятно още толкова средства щяха да бъдат преведени по различни схеми. Наистина трябва да си много смел и в условията на пълна политическа и земеделска слепота да уволниш изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов на третия ден от мандата си в условията и във времето, което е най-напрегнато за разплащане и за подготовката на новата кампания.

Ефектът от политиките за месец и половина го виждаме в настоящия момент. Земеделският сектор не беше излизал на стачка сигурно две години и половина.

Въпрос: Какво ще се случи след тази стачка? Очаквате ли някакво отражение върху самия вот?

Десислава Танева: Би било погрешно и манипулативно да търсим някакъв политически оттенък или отражение на вота. Истината е, че всяка общност си търси интересите. Истината е, че земеделската общност натрупа много добър административен капацитет и в момента тя има повече експертиза и знания, отколкото МЗХ в момента. Оттам са тези разминавания. Във време, в което подпомагането, и приоритизирането на секторите дадоха една по-голяма справедливост, във време, когато за втора поредна година се отчиташе ръст в отделните производства, да допуснеш такова отношение към сектора, към всички земеделски производства, говори за тотална политическа и земеделска слепота.

Въпрос: Какво ще кажете на хората, които все още се колебаят да гласуват?

Десислава Танева: Има апатия, включително поради честотата на изборите, и аз я разбирам. На моите срещи се извиних на избирателите, че се налага да отиват до урните толкова често. За съжаление, неотиването да гласуваме, означава по-ниска представителност на избраните и по-високо неодобрение на бъдещото правителство, респективно продължаване на политическата нестабилност, от което страда народът, страда бизнесът.

Свидетели сме как това служебно правителство спря плащания в земеделието, спряха се обороти, липсва прогнозируемост на средата, в която се работи. Само чуйте програмата на основния ни политически опонент, тъй като две големи партии се борят за победата на тези избори. Как държавата ще влиза в икономиката, как ще се увеличават данъците за бизнеса. Като чуете политически послания, които стигат едва ли не до връщане на времената преди 1989 г. или на режим като в Северна Корея, като чуете „демокрацията ни отне много“, какво означава това, какви биха последиците от това мислене?!

Може би да създадем нов народен съд и всички, които са управлявали с философията за установяване на нормални пазарни отношения да подлежат на това, което се е случило преди 70 години в България?! Всички тези послания, независимо, че са в 30 дни предизборна кампания, създават голямо усещане на несигурност в бизнес средата. България се нуждае в спешен порядък от установяване на политически мир и продължаване на пътя, който е поела. Път към една европейска държава, с гарантиране правата, демокрацията, свободите и пазарната икономика в страната, така, че да се създаде конкурентно способен бизнес, който да генерира доходи в страната, за да се увеличава състоянието на всеки. Всичко останало е популизъм, който народът ще плати скъпо.

Въпрос: Затова ли ГЕРБ трябва да бъде подкрепен на изборите? Вие ли сте гарантът за тази стабилност и растеж?

Десислава Танева: Като най-голяма партия, която има ясна визия как България да продължи пътя си, ГЕРБ е гарантът за това. Искам да призова хората да излязат и да гласуват на 26 март. Негласуването и апатията, ще увеличат значително риска от нова политическа нестабилност. Когато се установи политически мир и се получи перспектива за работа, ние ще трябва да оправяме грешките, които се получиха от това нестабилно време. В този смисъл призовавам за повече прагматичност и разум при вземане на решенията. Всички можем ясно да си дадем сметка кое е възможно и кое не е.

Въпрос: Вие самата за какво ще гласувате на 26 март?

Десислава Танева: В неделя ще дам гласа си за политическия мир и консенсус, за възможността да се работи по начин, по който икономиката върви нагоре и доходите се увеличават. Ще гласувам за нормалността с номер 11! Най-голямата партия, която носи тази нормалност, е ГЕРБ. Заявявам това без съмнение, с много точна оценка и на екипите, и на хората, и на експертизата на основния ни политически опонент.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев