Община Сливен

Д-р Нина Борова (Реформаторски блок): Не обещания, а приоритети с конкретни срокове за изпълнение

------------------------------------
24.03.2017 / 09:33

Д-р Нина Борова, лекар с дългогодишен стаж, е сред кандидатите за народни представители в 44-тото Народно събрание. Родена в Сливен, работи в Сливен и общински съветник в Сливен, тя е сред хората, най-добре запознати с проблемите на региона. Които, общо взето, са и проблемите на страната. Ето за какво разговаряхме с нея в навечерието на изборите.

– Д-р Борова, депутатът в 36-тото Народно събрание и успешен политически коментатор, нашият съгражданин Аспарух Панов, определя настоящата предизборна кампания като най-безсмислената и скучната в последните 27 години. И не само той смята, че тя излъчва „безметежен популизъм, достигащ до неадекватност във вътрешнополитически план, а във външнополитически – до разкрачена „бисексуалност“ по темата „Европа и Русия“ и пълна неподготвеност за новите предизвикателства пред България като източна граница на Европейския съюз“. Съгласни ли сте и как, според Вас, Реформаторският блок се представя в тази кампания?

– За доминиращия безметежен популизъм съм съгласна, но все пак, не бих определила кампанията като безсмислена. Ако един кандидат или една политическа сила, в случая „Реформаторски блок-Глас народен“, си е поставила конкретни приоритети и срокове, в които да ги изпълни, то има смисъл в усилието да обяснява. За нас кампанията не е просто наддумване. Ние, както хората сигурно видяха, не сме на сергията с обещания. Ние сме си поставили задачи и срокове за изпълнение и на избирателите остава да преценят дали става въпрос само за думи.

Лично за мен кампанията не беше и скучна, защото се срещнах с много хора. По принцип, откакто съм влязла в политиката, моето верую е да служа на хората. А за да им служа, аз първо трябва да ги чуя, да степенувам проблемите и да сформирам екип, с който да ги решим. Така работя на местно ниво като общински съветник, смятам, че това е правилният подход и когато става въпрос за проблеми на национално ниво.

Колкото до забелязващата се външнополитическа „разкраченост“ – да, заради бързо променящата се ситуация, все повече се налага мнението, че България има нужда от политици с трайно политическо поведение. За партиите от Реформаторския блок и лично за мен, нашето място е в НАТО и в Европейския съюз. Някои големи държави със силна икономика може да смятат членството си в тези организации за тегоба, но за малка държава като нас то е привилегия. Независимо, че има евроскептици, че те имат и своя група в европарламента, здравият разум надделява.

– Силно присъствие в следващия парламент виждат лидерите на коалицията. Вярвате ли, че тази воля за солидна парламентарна група ще я има и у избирателите?

– Трезвомислещите избиратели биха оценили поведението и реалистичните политики на Реформаторския блок, както и свръхактивността на неговите народни представители в досегашния парламент. Тази активност е доказана от статистиката. Очакваме и този път да се прояви традиционно силната подкрепа от нашите сънародници в чужбина. Те по принцип са дясно ориентирани, защото дясното е не само мода, но и тяхната надежда един ден да се създадат условия за връщането им в България.

– Приведено на местно ниво, това означава сливенски депутат от коалицията. Как ще накарате избирателите да повярват и да гласуват за десен кандидат? Сливенска област е от най-бедните в България, хората очакват наистина бързо повишаване на заплати и пенсии. А Реформаторският блок ясно се обяви против това социално-либерално увлечение...

– Да, Сливенска област наистина е сред най-бедните и по тая причина, независимо от това кандидатите на кои политически сили ще я представляват, техните усилия следва да бъдат обединени за подобряване на ситуацията. Но защо е добре да има представител на реформаторите...Аз мисля, че разковничето за успеха е преборването на корупцията. Когато корупцията се е просмукала от най-високите до най-ниските етажи на обществото, няма как да има инвеститори – чуждестранни или местни, още по-малко инвеститори в средното и дребното стопанство. И отделно, че държавата най-после трябва да остави бизнеса на мира. Помислете си кой е секторът, който в България се развива най-добре – това е IT-секторът. Защо? Защото там няма заварена държавна структура, която тепърва да се реформира, няма как държавни чиновници да се намесват с корупционни схеми. Затова именно антикорупционният закон е наш приоритет със срокове. Той не е законът на Кунева, не е „брошката“ на реформаторите, той е законът необходим на всеки българин.

И да – единствено представител на Реформаторския блок, е възможен представител на десницата в Сливен. Голяма мечта на стотици дясномислещи хора е обединението в единен десен блок, а това може да стане именно в Реформаторския блок. Срещам се с много от хората, които в зората на демократичните промени тръгнаха с енергия и мечти и които страдат, че са разпилени, разединени. Усещам у тях носталгия, но и вътрешно трептение – че е дошъл моментът да се съберат като разпиляната мозайка на едно пано, за да образуват цялостната картина. Смятам, че притегателният център, ядрото на това пано, е именно Реформаторският блок.

Всъщност и прогнозите, и здравият разум сочат, че нито една партия от бъдещия парламент няма да има възможността да състави самостоятелно правителство. Аз бих коментирала, че обозримото бъдеще принадлежи на коалициите – разумните коалиции, събрани не само от еднаквия генезис на партиите, а и от настоящите им приоритети. „Генът“ в политиката следва да се конкурира с прагматизма и приоритетните политики, защото лимитът на доверие към политиците е изчерпан – трябва да си даваме сметка за това.

 

– Кои са Вашите лични послания към гражданите в Сливенския избирателен район?

– Обострете сетивата си, предстои ни важен избор. Гласувайте за тези, които предлагат конкретни решения, работят за тях и най-важното – довеждат ги до реализация.

 

Д-р НИНА БОРОВА Е КАНДИДАТ НА КОАЛИЦИЯ „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК-ГЛАС НАРОДЕН“ С БЮЛЕТИНА № 21 И ПРЕФЕРЕНЦИЯ 2.

 

Пресцентър

ПП „Движение България на гражданите“ - Сливен

ул. "Мишо Тодоров "№ 7

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев