Община Сливен

Кампания за популяризиране на 13 крепости в природен парк „Сините камъни“ започна в Сливен

...
23.03.2017 / 09:08

Кампания за популяризиране на 13 крепости в природен парк „Сините камъни“ започна в Сливен по инициатива на председателя на фондация „Стария Бряст“ Стефан Стефанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен.

Кампанията започна със засаждане на наследник на Стария бряст – символ на Сливен и Дърво на Европа за 2014 година. „Каквото и да се случи с любимото старо дърво, то вече ще има потомство. Останалите над 50 фиданки ще бъдат предложени на бизнесмени и други желаещи, които чрез дарения да подпомогнат новата акция на фондацията – поставяне на табели по пътя на 13-те крепости в Сливенския балкан, с които обектите да бъдат обозначени“, поясни Стефанов. За тях от фондацията разбрали при провеждане на станалия вече традиционен планински маратон на класическа дистанция „Хайдушки пътеки“.

13 –те крепости са по южната част на Сините камъни. А целта е те да бъдат популяризирани, за да привличат туристи, както и да се задълбочи научният интерес към тях и да започнат проучвания. Според специалиста по древна металургия Георги Господинов, крепостите са с тракийски фундамент, като някои от тях са били надграждани и ползвани и по византийско време. Някои от крепостите са били обект на иманярски набези, което също налага научното им изследване.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев