Община Сливен

Работна група от община Сливен направи оглед на проводимостта на реките и деретата в 23 населени места

------------------------------------
22.03.2017 / 15:31

Работната група с представители на два отдела в Община Сливен - „Сигурност и управление при кризи” и „Екология”, приключи огледите на място в 23 населени места в изпълнение на заповед на кмета за огледи на реки и дерета.

Заключението на експертите е, че в резултат на извършените дейности през 2016 г. по защитата от вредното въздействие на водите, в много висока степен проводимостта на водните обекти е осигурена. В зоните на заливане не е констатирано наличие на нерегламентирани дейности.

Всички проверени участъци са регистрирани с параметри - дължина на участъка от речното легло, в т.ч. опасна, и дължина на проблемна брегова ивица. Описани са накратко проблемните участъци.

"Предвид потенциалния риск, който съществува, с експертите от работната група определихме три степени на риск, като първата е тази, при която следва да се предприемат незабавни мерки по възстановяване нормалната проводимост. Втората степен е определена като потенциално опасна в случай на възникване на сложна метеорологична обстановка - поройни дъждове, обилно снеготопене и пр. Трета степен е тази, която изисква планиране на необходимите мерки. Приоритет за предприемане на необходимите мерки по възстановяване проводимостта и устойчивостта на бреговите ивици е в пряка зависимост от тези степени ", обясни председателят на междуведомствената комисия и началник на отдел "Сигурност и управление при кризи" инж. Снежана Кънева. Тя съобщи, че два участъка са определени с първа степен. В 8 населени места ще се предприемат своевременно мерките за участъци с потенциален риск втора степен.

Съгласно изискванията на Закона за водите, работната група е предложила 25 участъка от реки и дерета от 48-те обследвани водни обекти в 13 населени места за оглед от междуведомствена комисия с представителите на Басейнови дирекции Източнобеломорски район Пловдив, Черноморски район Варна и Дунавски район Плевен и РД ПБЗН. Тази комисия само ще обследва.

В регулация през територията на общината преминават 12 реки с обща дължина 46 км и 27 дерета с обща дължина над 80 км.

Главен воден ресурс и водоприемник на територията на общината е река Тунджа и нейните притоци. В поречието й се намират селата Бинкос, Селиминово, Гавраилово, Злати войвода, Мечкарево, Самуилово, Панаретовци, Крушаре, Камен и Желю войвода, кв. Речица и Сливенски минерални бани. Притоците към нея са реките с прилежащите към тях дерета- Беленска (до с. Бинкос), Каменица (земл. с. Гавраилово), Асеновска (с. Самуилово), Дюлева, вливаща се в река Сотирска, и Сажевица (с. Желю войвода). В река Тунджа се вливат и дерета от Селиминово, Гавраилово, Струпец и Панаретовци.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев