Община Сливен

Последно проучване на ЕСТАТ: ГЕРБ води на БСП с над 2,6 на сто

------------------------------------
22.03.2017 / 13:02

Ново проучване на "ЕСТАТ" 4 дни преди изборите дава съвсем нова картина на разпределението на силите в парламента.

Според резултатите на агенцията декларираната готовност за гласуване е висока – 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Очакваната реална активност е между 55 и 60 процента, равняваща се на между 3 700 000 и 3 900 000 избиратели.

Електоралната картина към момента предполага шестпартиен парламент, с участието на ГЕРБ, БСП, ВОЛЯ, Обединени патриоти, ДПС и Реформаторския блок. Броени дни преди вота дистанцията между двете водещи формации продължава да бъде малка, но все пак в полза на партията на Бойко Борисов.

Ако съотношението на силите се запази при разпределяне на вота на всички гласоподаватели, ГЕРБ биха получили гласовете на 29,7%, а БСП тези на 27,1% от гласувалите. Реформаторският блок очевидно успява да консолидира все по-голяма част от десния електорат, предполагаемо поради малките шансове на останалите десни формации.

Воден от предположението за голяма динамика в разгара на кампанията, екипът на ЕСТАТ направи анализ и на промените в нагласите по време на самото проучване. За целта извадката бе разделена на две приблизително равни части от респонденти, интервюирани в два последователни 3-4 дневни периода.

Този експеримент откроява интересен факт, който отново е свързан с двата основни играча на политическата сцена - ГЕРБ и БСП. Резултатите на двете партии се променят значително след датата 11 март – близо 3% по-малко декларират намерение да гласуват за ГЕРБ, а също с около 3% се увеличават подкрепящите БСП. Възможно обяснение във вътрешнополитически план можем да открием в скандала между Бойко Борисов и Елена Йончева, започнал точно на 10 март.

Ако регистрираното съотношение на силите се запази и в неделя, ни очаква парламент с доста възможности за коалиране. Поради динамиката на финала на кампанията и неизвестните, свързани с вота в чужбина, изчисляването на мандатите е доста рисковано, но с голяма степен на вероятност може да се прогнозира следното:

Общо 150 мандата за БСП и ГЕРБ, приблизително поравно

Общо 60 мандата за ВОЛЯ и Обединени патриоти, приблизително поравно

Общо 30 мандата за ДПС и Реформаторския блок, приблизително поравно

 

Целева група в проучването е на български граждани на 18 и повече години

Размер на извадката: 1000

Извадкова грешка за 50-процентен дял при 95% гаранционна вероятност: ±3.1%

Метод на регистрация: пряко стандартизирано интервю в дома на респондента

Период на провеждане: 08.08 – 15.08.2017 г.

Начин на финансиране: със собствени средства

"ПИК"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев