Община Сливен

От 20 до 24 март в РБ „Сава Доброплодни" ще се проведе седмица на франкофонията

------------------------------------
20.03.2017 / 15:02

От 20 до 24 март 2017 г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни" за поредна година ще се проведе седмица посветена на френския език и култура.

В програмата на седмицата на франкофонията в библиотеката е включена: презентация на френски език на тема: ”Виктор Юго – свидетел и съвест на своята епоха” , представяща интересни моменти от жизнения и творческия път на най-великия френски писател, поет, драматург и политик на XIX век, с която ще бъдат отбелязани 215 г. от рождението му. Aкцентът в презентацията е поставен върху темата за битките, които води видния интелектуалец: литературни, философски, политически, религиозни, международни.

В програмата е включена още една презентация на френски език на тема: ”Айфеловата кула”, с която се отбелязват 185 години от рождението на Густав Айфел. Презентацията включва кратката биография на Густав Айфел, в снимки и текст, интересни аспекти и данни за иконата на Париж и на Франция - Айфеловата кула. Със своя крехък, главозамайващ и грациозен силует, Айфеловата кула се е превърнала в символ и емблема на Париж.

В дните на франкофонията ще бъде прожектиран и новия филм „Клетниците” (2012, 158 мин.) на френски език - драматичен мюзикъл на Том Хупър. Участват Хю Джакман, Ръсел Кроу, Ан Хатауей и др. Една история за свободата, равенството и справедливостта. Нестандартният поглед на Том Хупър към продукцията е една истинска революция.

За любителите на френската култура са включени и прожекции на новия биографичен, музикален филм за кралицата на френския шансон Едит Пиаф: „Едит Пиаф- Животът в розово” (2007, 140 мин.). Филмът представя в нехронологичен ред живота на Едит Пиаф. Участват: Марион Котийар, Жерар Депардьо и др. Красива и тъжна мелодрама, която все пак завършва с лайтмотива от най-известната песен на певицата, обобщаващ живота ѝ:"Je ne regrette rien" (не съжалявам за нищо).

Презентациите и прожекциите на френски език ще бъдат представени пред ученици от 8 до 12 клас от ГПЗЕ "Захари Стоянов" и от други училища, по предварително уточнен график. В програмата са включени и организирани посещения в Чуждоезиковия център, където учениците ще се запознаят с нови произведения на съвременни френски автори, както и нови помагала в помощ на изучаването на френския език.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев