Община Сливен

Oт далаверите на „достойния” кандидат – депутат Кольо Милев с обществените поръчки още вони из цял Сливен

------------------------------------
20.03.2017 / 11:37

Преди дни кметът на Сливен Стефан Радев предложи прекратяване на договорите по озеленяване. В момента тази дейност се извършва от фирма, близка до Кольо Милев за близо 11 млн. лева за срок от 5 години.

На сесия през юни 2015г. председателят на общинския съвет Димитър Митев отвори дума за скандалните обществени поръчки, как се провеждат и кой ги печели. Ето някои от тях:

В средата на 2012 г. кметът Милев едностранно прекратява договора с фирмата за озеленяване. Той е длъжен да организира веднага обществена поръчка и тук става въпрос за милиони лева. Какво прави обаче кметът? Открива обществена поръчка едва година по-късно – на 1 юли 2013 година. Само две седмици по-късно тази обществена поръчка е прекратена. Защото е по-добре да имаш пряк договор с фирмата, която смяташ, че по-добре може да ти свърши работа във всяко едно естество и да ти е полезна финансово във всяко едно естество и затова имаш интерес да продължаваш този еднократен договор.

Вместо да отстрани пропуските, кметът стартира нова обществена поръчка на 6 януари 2014 година. И тя отново е прекратена. Последната обществена поръчка по озеленяването е от 14 април 2014 г., като работата на комисията по избор на изпълнител протича 11 месеца. Такова чудо по Закона за обществените поръчки едва ли е имало в България – 11 месеца една комисия работи, през това време временният договор се продължава и парите текат по нечии банкови сметки.

Като направим една груба сметка, тъй като тези договори с „Бургасцвет 90 Танев" не се публикуват никъде, по прогнозните стойности на обществената поръчка, която беше възложена, излиза, че с бездействие или умишлено саботиране на обществени поръчки кметът Милев е осигурил на тази фирма - „Бургасцвет 90 Танев", над 5 милиона - платил или се е задължил да плати.

Същата схема е приложена и за сметосъбирането и сметоизвозването. Всички знаем, че на 26 април 2012 г. след скандално заседание на общинския съвет беше прекратен договорът на тогавашната фирма „ЛТБ България". Пак няма да коментирам мотивите. И отново кметът възлага обществена поръчка една година по-късно. И, забележете, тази обществена поръчка отново е прекратена. Само ще ви обърна внимание, че поръчката е прекратена, защото имало само една оферта. Само че в 5 други случая господин кметът е възлагал обществени поръчки, когато е имало само една оферта. Защо в този случай е прекратена процедурата? Много просто – защото фирмата, която е трябвало да спечели поръчката, не е спечелила. В случая КЗК решава, че грубо е нарушена процедурата и дава указания на кмета от къде да продължи процедурата, но той се възползва от една вратичка в закона и я прекратява. Защо – за да продължи временния договор с „нашата" фирма. И така, отново без обществена поръчка, общината е задължена или е платила над 12 милиона, ще станат 17. На същата фирма - „Грийн партнърс", чрез две публични покани от ноември 2012 и януари 2013 г. са възложени дейности по зимно поддържане и снегопочистване. Интересно е, че тия покани нямат прогнозни стойности. Интересно е, че те са с един и същи предмет на дейност и с разлика само от два месеца. И питам прокуратурата – това престъпление ли е? Аз не знам, питам прокуратурата. Нека да проверят. Може и да не е.

Друго – фирмата „Веда инвест", която изкопа този ров, където едва не загина едно дете, и на която са преведени 530 хиляди лева. И на която съдружник и управител е Румен Бъчваров - колега на господин кмета от армията, който наскоро беше назначен за кметски наместник на „Надежда". Случайно... И случайно преди това си е прехвърлил дяловете на Коста Петров, който пак случайно е съдружник на юриста на общината Минко Стефанов в дружество „Българска праскова". Много случайности започват да стават за два часа проверка.

Заслужават внимание и две други публични покани – любимия похват на Милев. С публична покана от 1 ноември 2013 г. на фирма „Берко 90" е възложена обществена поръчка за строително-монтажни работи - благоустрояване на пешеходни зони за 264 хиляди – точно на ръба на закона. Само след няколко месеца на същата фирма за същото нещо и за същата сума е възложена още една обществена поръчка.

И още нещо много интересно - сдружението с нестопанска цел „Дунавски център за обучение и развитие" - град Свищов, с публична покана от 2 август 2013 г. печели публична поръчка /с прогнозна стойност на поръчката 27 870 лева – б. ред./ за „Изследване и оценка на потребностите и бенчмаркинг за подкрепа и насърчаване на предприемачеството". Член на управителния съвет на това сдружение е Петър Дулев, който се оказа, че е два мандата депутат от БСП, а преди това и два мандата кмет на Белене. Същият този Петър Дулев през 2005 г. награждава Кольо Милев с наградата „Офицер на Плевенска област за 2005 година". Случайност... И пак случайно той е спечелил обществената поръчка.

По време на мандата на Милев са възложени над 104 поръчки и 10 са прекратени. Общата сума е 111 милиона. 182 са публичните покани. И, забележете – 30 поръчки са възложени на сливенски фирми, 64 на софийски и 9 - на фирми от други градове...

 

(из изказване на Димитър Митев на въпросната общинска сесия)

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев