Община Сливен

Днес се навършват 95 години от рождението на незабравимия Георги Данчев

------------------------------------
15.03.2017 / 11:05

Когато говорим за постиженията, реализирани по времето на Георги Данчев, трябва да кажем, че в тяхното осъществяване беше ангажиран широк кръг от специалисти, от ръководители в различни направления в окръга, и цели трудови колективи, но Георги Данчев беше един от генераторите, които организираха, направляваха и вдъхновяваха всички тези хора на всеотдаен труд в името на Сливен и Сливенски окръг.

 

Цялата история на Сливенски окръг, от неговото създаване и утвърждаване като един от водещите окръзи в страната, е свързана с труда и делата на Георги Данчев. Сливен и Сливенският край за него бяха негов дом, смисъл и съдържание на живота му, на тях той отдаде сърцето и живота си. Той никога не забрави, че тук се е родил. До последния си дъх остана истински сливналия и само сливналия.

 

Материалното за него не съществуваше. За себе си той беше непрактичен човек. Нямаше вила, нямаше лека кола, не си построи жилище до Стария бряст.

 

Георги Данчев беше пословично скромен човек, с голямо и добро сърце, и вярваше в добротата на другите. Не обичаше „ласкателите” и служителите, в които усещаше явни кариеристични стремежи. Когато се налагаше, той проявяваше и твърдостта на характера си, не отстъпваше пред „имена, титли или високи длъжности”. Проявяваше непресторена искрена загриженост за хората. Уважаваше труда на старите, пенсионирали се вече ръководители, поощряваше младите. Беше много оперативен в действията си. Когато имаше приемен ден, а той беше понеделник след обяд, гражданите, които идваха с някакви проблеми, получаваха отговор в рамките на една седмица – до следващия приемем ден. На приемните дни присъстваха служители от различните отдели, които си записваха поставените въпроси и информираха началниците си, които до петък даваха справка какво е направено по поставения проблем.

 

Той беше човек без работно време. Не знаеше делник и празник. В София, по министерства и централни ведомства беше най-малко два пъти в седмицата. Сутрин тръгваше в четири, четири и половина часа и се връщаше, когато слънцето отдавна беше залязло. Ако беше в окръга, непрекъснато беше по строителни обекти, по предприятия или по полето.

 

Неговата слабост бяха пътищата. Окръжният народен съвет единствен в страната имаше собствена пътна база с механизация повече от едно окръжно пътно управление. Затова и пътищата в окръга по негово време бяха най-добрите в страната.

 

Щом беше убеден, че нещо е от полза за града или окръга, пред нищо не се спираше. Той знаеше, че ще има неприятности, но въпреки това Пътната база построи пистата на летището, която се оказа една от най-добрите писти за времето си в страната! Веднага „доброжелатели” от Сливен информираха „центъра”, че Георги Данчев строи обекти, нямащи нищо общо с пътищата. На главата му се струпаха доста неприятности, но в крайна сметка пистата беше узаконена!

 

Негова слабост бяха селата и селското стопанство – по негово време в много села се изградиха кметства, здравни служби, пощи и магазини. Слабост му бяха и строителството и благоустройството. Окръгът пет години подред беше комплексен национален първенец по благоустройство.

 

Имаше слабост към всичко, което касаеше Сливен и окръга. Малко са окръзите, които имат язовир като „Асеновец”, осигурил вода на града за 50 години напред. Малко са градовете, които могат да се похвалят, че имат театър с уникална архитектура като нашия. За изграждането на летището, Алпийския дом, въжената линия, преустройството на Карандила, Георги Данчев отдаде много сили.

 

Беше голям патриот, истински българин. Такива хора като него днес почти няма.

 

През годините на Георги Данчев Сливенски окръг се утвърди като един от големите икономически центрове в страната.

 

Георги Данчев беше силен човек. Силен по дух, силен по убеждения, силен с вярата си в хората и голямото си доверие в тях, беше широко скроен човек, гледаше и виждаше далече напред.

 

Георги Данчев беше почетен гражданин на Сливен, беше отличен с високи държавни отличия, но най-голямата награда за него е, че хората го тачат и уважават делата му и до днес.

 

За него нямаше граждани и селяни, нямаше българи, цигани и турци. Всички бяха сливналии, затова и всички го обичаха и уважаваха. Той искаше всички те да се държат ръка за ръка и в тези трудни времена заедно да вървят напред.

 

Беше душевно щедър човек, човек с голямо лично достойнство, един голям българин, който посвети живота си на Сливен и Сливенския край. Нека неговият живот и делата му да бъдат пример на новите поколения как трябва да се обича родния град и родния край и как трябва да се работи за тях безкористно и всеотдайно. Георги Данчев бе и ще остане завинаги в сърцата на сливналии!

 

Иван Чавдаров

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев