Община Сливен

Уникални скални релефи край Сливен, за които никой нищо не знае...

------------------------------------
15.03.2017 / 10:55

От всеки камък, открит по света, се прави светиня и туристическа атракция. Но не и у нас…, пише сайтът Мегавселена.

Всичко, което открият хората в родината си, се обгрижва, почита, прокарват се царски пътища и всячески се канят туристите да дойдат и да го видят. Така се прочуват нечувани места, а туристите идват и оставят парите си. Но у нас не е така.

Ние си имаме история в изобилие. Но нито си я ценим, нито я изследваме. Често дори не я знаем. Но можем да я рушим с лека ръка.

Днес ще ви разкажем за един уникален скален феномен. Открихме го по още по-уникален начин.

Докато ровехме за нещо интересно, попаднахме на уникалната българска находка в сайта Archaeology in Bulgaria, който популяризира нашите археологически открития в чужбина. Открихме го и на руски език. Вероятно много други хора по света се интересуват от нашите места повече от нас.

Мистериозната археологическа находка, наречена „Скалното стадо“, се състои от животински глави, издялани в скала в близост до Сливен. Все още не е ясно кой е загадъчният скулптор и кога са направени каменните глави, но съдейки по ерозията, те изглеждат доста стари. Не се знае и предназначението на това древно съоръжение.

Археолози от Регионалния исторически музей в Сливен са направили снимки на мястото, но не са излезли с официално заключение относно автора и възрастта на археологическия монумент, който се състои от полусферична скална ниша, ръбовете на която са украсени с животински глави и барелефи, издялани в самата скала.

Повечето от главите наподобяват тези на добитък, кози и козирози, но има и барелефи, на които са изобразени диви и водни животни. Всички глави образуват един общ скулптурен полукръг, но не всички фигури са направени в един и същи стил.

А докато обществеността и интересуващите се от археология в България чакат официално заключение от експертите, „Каменното стадо“ е разрушавано безмилостно от вандали. Части от някои глави са отчупени и поставени като украса и подпора на близка чешма. Местните се притесняват, че уникалната археологическа находка ще свърши в ръцете на някой колекционер в България или чужбина. Източник: zarata

 

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев