Община Сливен

Димитър Сяров - водач на листата на "Нова република": Главното е намиране на вярната алтернатива

------------------------------------
14.03.2017 / 14:13

Често наблюдателите, за да похвалят дадено управление заявяват, че то няма алтернатива. Дали това е добро правителство обаче. И дали е демократично. Или с властта, с която разполага, то е обезсилило демократичните механизми и е купило доверието си, включително и през избори, и е задушило всякаква своя алтернатива. Най-честите примери напоследък – Русия, Турция. Доколко техните лидери са демократи и обществата могат да се определят като демократични?

Несменяемостта на един лидер не е ли първият признак, че в съответната държава демократичните механизми са под съмнение, най-меко казано. Има, разбира се, и други примери за продължително застояване на държавното кормило в установено демократични държави, при ясна и търпима мандатност. Но и при тях лидери, които нe се оттеглят навреме, се виждат принудени да слязат от сцената. /Никога с насилие под една или друга форма/. Навремето дори свръх успешният Аденауер като че ли някак трудно приема, че му е дошъл края като канцлер на възродената под неговото управление следвоенна Западна Германия.

За отбелязване е, че много от заявленията на кандидатите за депутати минават под знака на числата. Интерпретират се, разбира се, според гледната точка, интерпретират се до сериозно объркване. За мене по-важни са тенденциите, а те не са добри, никак не са добри в политически план, а това води до негативите във всички останали сфери.

Нашият преход към установяване на демокрация е на приливи и по-често на отливи и чувството за изхабяване на политиците е доста по-забързано. Към едни от тях този ход е несправедлив, към други е обратното. Цената, която плащаме за тези колебания, ни струва твърде скъпо. При нас ситуацията определено е по-специфична, защото смяната на избори не води до промяна. Поне през последните 15 години е така. По абсурден начин след промените стандартите и механизмите на демокрацията „дадоха предимство“ на кръгове от предишния режим. Тези, които служеха на тоталитарна власт за смазване и на най-малкия кълн свобода, използвайки медийната си и финансова мощ за влияние, почти несменяемо държат управлението и ресурсите на страната, под една или друга форма, зад една или друга партийна табела. Затова е необходимо преучредяването на правилата „За Нова република“. „Нова република“ е замислена да бъде не поредната табела, а знаме на свободата на личността.

В България все пак и все още на кой му е дошло времето да си ходи решаваме на избори, с важното уточнение още веднъж, че в мнозинството си не сме докрай осъзнали тази своя отговорност. За съжаление. Към това трябва да прибавим и абсурда, че в слабо просветените времена на Гочоолу и Дочоолу и свръхинформираното уж днешно общество сме като че ли еднакво податливи на манипулации. Омаскаряването на противника в газетите на Алековите герои и цепеницата на Данко Хаирсъзина днес не само са заменени от медийни модерни „бухалки“, но и буквално раждат и въздигат съмнителни политици от гледна точка на демократичните стандарти. Казват, че това не е само нашенски феномен.

Как е в света? С учудваща лекота светът е тръгнал да се разделя с демократични ценности на следвоенна Европа и САЩ, обругавайки техните носители - традиционните партии, във всички земни грехове.

Главният въпрос е пак за алтернативата. Неизвестността и непредвидимостта се изправя срещу системата и нейната подреденост, която, вярно е, поражда, но и се справя, доказано, с кризи.

След двете световни войни през 20 век старият ред рухва под тежестта на своите недъзи, но се пречиства и възражда в поносимо състояние на справедливост и просперитет. Антисистемните тоталитарни идеологии обаче и техните лидери от онова и по-ново време донасят само чудовищни жертви и страдания на целия свят, буквално на всяка отделна човешка личност. Но кой се учи от историята, а и най-бързо изглежда се забравя най-близката. Изходът за страната ни днес е наистина намиране на вярната алтернатива, в избора на тази алтернатива.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев