Община Сливен

Избори 2017: За Янко Янков като кмет на Сливен и кандидат за народен представител 5-ти мандат

------------------------------------
14.03.2017 / 12:00

По време на всяка предизборна кампания, когато стане дума за Янко Янков, неизменно ни спохождат спомени от 90-те, и битието му като кмет на Сливен (1995-1999). За най-страховитото време за сливналии, когато първа грижа бе насъщният.

В началото на 96-та зърното свърши и правителството на Виденов се оказа безсилно да се справи с проблема. Янков обаче се оправяше: община Сливен бе една от най-ритмично снабдяваните с хляб, като кметът бе издействал солидна квота от правителството за хлебозавод „Деметра”. Бе задействано и отблокирване на солидни количества зърно от Държавен резерв. Звучи като в предпразничен репортаж на „Работническо дело”, но който помни онези кошмарни дни, ще ни разбере.

Наред с битката за насъщния, Янков успя да издейства средства за довършване на топлопреносната мрежа в центъра и ж.к. „Сини камъни”, и допринесе да не бъдат разграбени както другаде сливенските предприятия „Победа”, ТЕЦ, „Динамо”, „Светлина” и др. През неговото кметуване, с помощта на германски партньори бе доизградено тържището, бе затвърден статутът на три филиала на университети от Бургас, Варна и Свищов. Бяха завършени повечето обекти на сливенския пазар, бе закупена модерна техника за фирма „Комунални услуги” и нови автобуси за градския транспорт. Общината обезпечи безплатно пътуване за ученици и пенсионери и не беше закрито нито едно училище, нито една детска градина или детска ясла. През м. март 95-та кметът успя да осигури допълнително близо 30 млн. лева за болницата. А осигурената субсидия за общината от държавния бюджет се оказа по-голяма от тази на далеч по-значими общински центрове като Русе, Бургас и др., и с подкрепата на общинския съвет се стигна до двойно намаление на таксите за смет...

Янко Янков се отличи като добър мениджър и с друго:още в началото на неговото управлние бе направен обективен анализ на потенциала на община Сливен и бе изработена програма за управление – единствената през годините на прехода. Този анализ включваше и потенциалните инвеститори. Така например бе разработена туристическа концепция за Мминералните бани съвместно с швейцарски експерти. А според самия Янков, само един месец не е стигнал за реализацията на проекта за Завод за битови отпадъци, който бил спрян от тогавашния областен управител Пеньо Семков... По време на кметуването на Янков бе изработен нов правилник за работа на общинската администрация, заложено бе на повече пряко участие на гражданите в управлението и по-интензивните контакти с медиите и обществените организации. Янков провеждаше и постоянни срещи с шефовете на фирми, опитвайки се да активира стопанската дейност в общината.

Янко Янков заслужава добри думи и като депутат от ДПС и направи немалко за Сливен. Можеше и повече, ако двама бивши кметове не загърбиха редица негови идеи и предложения, и предпочетоха за съветници и ортаци бизнеспартньори с далавераджийска нагласа.

Евентуалният му успех на вота на 26-ти март за пети пореден път може да е само от полза за Сливен. Янко Янков няма да ни подведе.

 

„Седмица”

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев