Община Сливен

Делян Добрев в Сливен: Икономиката ни губи 2 млрд. лева годишно заради бюрокрация

------------------------------------
13.03.2017 / 15:33

Два милиарда лева годишно губи българската икономика заради усложнени административни процедури. Това съобщи в Сливен Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание, на кръгла маса „Инвестиционни възможности в България и икономическа платформа за развитие". Ако тези средства бъдат върнати в реалния бизнес, България ще настигне Китай по годишен ръст на икономически показатели, категоричен бе Добрев. Именно затова, ПП ГЕРБ отдават такова голямо значение в своята предизборна платформа на намаляване на бюрократичните пречки пред бизнеса.

 

От партията предвиждат да предложат закон, който ще премахне необходимостта от събиране на удостоверения от различни общински и държавни ведомства. Те ще се изискват от самите институции служебно и значително ще облекчат работа на бизнеса. Близо един милион удостоверения издават приходните агенции годишно, 730 хиляди са свидетелства за съдимост са искани от съдилищата ежегодно, а един човекоден, необходим за получаване на документ от държавна или общинска институция струва средно 160 лв, уточни Добрев.

 

Още две мерки, които значително биха подобрили икономическото състояние на България предвижда да реализира ГЕРБ. Това са насърчаване на инвестициите чрез предоставяне на значителни преференции за нови предприятия или разширяване на вече съществуващите. Залага се възможността държавата да поеме до 10% от стойността на направени разходи на фирмите, плащане на осигуровки за срок от две години за 50 разкрити нови работни места и осигуряване на инфраструктура до предприятията. Третата мярка е развитие на капиталовия пазар.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

"Фокус"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев