Община Сливен

Творческо представяне на акад. Иванка Денева пред ръководителите на социалните институции

------------------------------------
09.03.2017 / 10:04

Център за трудова терапия и Фондация „Милосърдие” (дир. Камелия Грозева) отвориха гостоприемно врати за творческа среща на ръководните кадри от социалните учреждения с писателката Иванка Денева, организирана със съдействието на община Сливен. Тук присъстваха и социалните работници и психолозите от центровете. Творческото събитие бе уважено от зам.-кмета по наука, образование и хуманитарни дейности на община Сливен, Пепа Чиликова, от членове на Учителски клуб „Будители”, от много граждани Настоящото общуване е израз на благодарност на д-р Ив. Денева към директорите – за многогодишния им отклик и съпричастието към творческата инициатива в приобщаване на потребителите на услугите към словесното изкуство. Членовете на Центъра за трудова терапия поздравиха дошлите с подготвен поетичен рецитал по творбата на Павел Матев „Писмо до мама”. Всички присъстващи бяха закичени за здраве с мартеници от д-р Ив. Денева.

Ситуирането на творческата вечер във времевия отрязък между два значими празника - (3-ти март, белязал Освобождението на България от османско владичество, и предстоящия Ден на жената), - определи наслова на срещата: „Националният дух и участ в прозата и поезията на Иванка Денева”. Тя бе водена от председателката на Учителски клуб „Будители” Иванка Калайджиева, която представи творческата биография и присъствието на гостенката в българската литература, в издания в чужбина и в национални енциклопедии. Пред препълнената зала от слушатели акад. Денева направи авторски рецитал на свои поетични творби, посветени на Отечеството и на труженичката-майка, съпруга и любима. Тук прозвуча за пръв път новото й стихотворение „Жена”, както и откъс „Възгледи и противостояния” от романа „Кръстопъти и ветрове”, разкриващ родолюбивите пориви на българина.

Естетическият свят и творбите на писателката в различни жанрове бяха представени задълбочено и детайлно от литературния критик Щилияна Драгнева, анонсирала и излязлата й от печат книга „Енигмата на времето”. Водещата Ив. Калайджиева подари на авторката своя писмена рецензия за романа, която прочете и на срещата. С вълнуващи пожелания за творчески успехи към акад. Иванка Денева се обърна зам.-кметът Пепа Чиликова, подаарила на авторката саксия с красиво цвете и съобщила, че чете новата й книга с драми.

Това бе. поредно общуване на хората на Сливен с д-р Иванка Денева, която осъществява повече от пет години некомерсиалния си авторски проект „Целебната сила на изкуството” – за хората с увреждания. Иванка Денева представя творчеството си пред различни социални и интелектуални кръгове на България и града под Сините скали, но системно, тълготрайно и с личностно отношение - за най-изстрадалите хора на „воеводския град”.

В сърцето й остават срещите и разговорите с лишените - по различни причини от досег с книгата - люде: онкоболни, диабетноболни, хора с ментални, психически проблеми, възрастни, със затруднения на двигателния апарат и др.

 

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев