Община Сливен

Водачът на листата на "Нова република" в Сливен Димитър Сяров: Битката за европейска демократична България не е загубена

------------------------------------
07.03.2017 / 14:44

Хубаво е, когато човек може да каже на глас и публично, това, което е мислил и казал преди дни, месеци и дори години. Това за политиката никак не е лесно. Но ето какво съм писал на 10 декември м. г. във Фейсбук. Когато се породи тревогата, че ще бъдем подведени в уж общите ни планове с друг политически проект... Нашата сила е, че останахме заедно като ДСБ, че ние дадохме сила на „Нова република“ и тя ни даде нов импулс!

 

10 декември, 2016-та:

 

„Къде сме ние? Не че на някой в България не му е известен отговора на този въпрос. На своето място сме. От началото на прехода.Но със сигурност сме поне десетина години напред – в динамиката на промените и в битка с безвремието, с онези, които блокират мечтата на мнозинството на българите, на нацията ни, за демократична европейска България. С правов ред и върховенство на закона. Винаги през тези години сме я носили в сърцето си и сме работили тази мечта да се превърне в реалност. Преди дни направихме и своя днешен прочит на завета на Левски,кой в изглеждащите безутешни и безперспективни години на чуждо владичество и потисничество, каза думите как ще бъде в свободна България:“Всекиму своето“. Нашият днешен прочит на този негов завет е: Моята и твоята мечта за България.

За съжаление, все още като общество не сме постигнали що годе съгласие и не сме оценили два факта. Ако 19 век на Българското възраждане, беше век на обединението на нацията, 20 век ни хвърли в тежки разломи на кървави социални конфликти и морален упадък. Изпаднахме задълго под тежкия похлупак на чужда зависимост. Чужда не само като външно вмешателство, но повече като мракобесен диктат и наложените ни със сила неприемливи моралните ценности, чужди на българите като европейски народ с история. За съжаление, пак да кажем, не сме изживели тежките последици от този диктат, те тегнат и спъват нашето бъдеще напред.Просто казано, битката сега и през тези години е била между промяната и подмяната.В тази битка най-тежката загуба е загубата на ориентация и лековерието сред немалка част от обществото през популистките обещания за лесни решения на тежки проблеми.

Затова днес ни е нужен нов импулс в тази битка. Тя не е загубена. Тя минава и през включването в нея на нови прослойки, личности, на идеен и интелектуален потенциал. Някои политически сили виждат и по всякакъв начин се опитват да наложат представата как трябва да изглежда бъдещето на България чрез противопоставянето на части от обществото на етнически и религиозен принцип, на столица и провинция, на отделните региони, разклащат вярата на мнозина в демокрацията като обществено устройство. Поставят под съмнение ролята и смисъла на нашето участие като държава в ЕС и НАТО. Нашето виждане, че не трябва да даваме обществена енергия за изграждане на стени на разделението, а там където ги има като предразсъдъци и предубеждения, да бъдат преодолявани.

Лекът срещу това е по пътя на развитието ни да се обърнем към традиционните си ценности като нация - справедливост, почтеност, семейство, учение, труд и градеж. Преди дни предложихме седем точки по този път. Те съдържат в себе си всички останали може би 77... Образно казано, те са бентът против ерозията на всички нива на обществото. Тях предлагаме и за тях ще търсим подкрепа в предстоящите избори, когато и да са те. Някои вече ги обявиха за твърде“общи“. По-точно е да се каже, че са основополагащи. Те произтичат от най-общата ценност, която е на пиедестала на съвременната цивилизация – свободата на личността. И ние не само бихме работили за тях със всеки, който ги споделя, но търсим и винаги сме търсили съюзници сред гражданите за тази цел.“

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев