Община Сливен

Янко Янков, водач на листата на ДПС в Сливен: Не по-малко от 50 000 са бежанците у нас... Виновни сме всички за битовата престъпност!

------------------------------------
07.03.2017 / 09:58

„Много повече ме притеснява бежанската вълна на българите от България, отколкото бежанците, които влизат на територията на страната - заяви пред радио "Сливен нет" водачът на листата на ДПС в Сливен в Сливен Янко Янков . Демографската криза приема такива размери вече, че много трудно могат да бъдат компенсирани. Демографската криза е в резултат на липса на икономика – много пъти съм го отбелязвал - липсата на възможност хората да работят там, където живеят, и да получават достойно възнаграждение. Обезлюдяването на отделни региона в страната е с такива мащаби, че дори и да дойдат инвеститори няма как да осигурят работна ръка, за да заработи този механизъм. Освен това, тази демографска криза генерира престъпност. Генезисът на всичко е именно в липсата на икономически потенциал на България. Това е едната страна на въпроса.

Влизането на бежанците е другият сериозен проблем, които може, ако превиши определени мащаби, коренно да промени обликът на определени райони и те няма да бъдат вече с облика на България, а със съвсем друг. Визирам Югоизточна България – Сливен, Ямбол – основно, София също си променя облика. ДПС има решение за тези проблеми. Програмата ни ще бъде представена в Сливен в близките дни и тогава подробно ще говорим по темата“. Това заяви водачът на листата на ДПС за Сливенски избирателен район Янко Янков, заместник-председател на партията.

По думите му, вече се избягват публични коментари за мащаба на този проблем колко са бежанците в страната ни. Те са много повече от официално обявяваните цифри, които са само на база на информацията от Агенцията за бежанците. А колко са навън, придобили статут на бежанци, които имат възможност да живеят на територията на страната. „Според мен, те са не по-малко от 50 хиляди“, заяви заместник-председателят на комисията по отбрана в 43 НС Янко Янков. Възниква логично въпросът тези хора как ще бъдат интегрирани в социалната система на страната, с какво се занимават. Голяма част от тях са почтени хора, но има такива, които се занимават с престъпна дейност, не отрече Янков. Като пример той посочи конфликтите между бежанци на определени маста, а те са на основа кой да заеме определени позиции в упражняването и контролирането на престъпни дейности – проституция, трафик, разпространение на наркотици. Тук вече е ролята на службите на България и на социалната система, убеден е Янков. „Ние трябва да съчетаем хуманизмът с интересите на България и нейните граждани. Тук е ролята на политическата система и на държавата“, призова Янков и напомни, че хората си плащат данъците, за да бъдат защитавани, да се чувстват сигурни в държавата си, „…а не да се прави конюнктурна политика от тези проблеми, за да влезе в парламента, а като се влезе там – да се мълчи“. Нужни са реални действия и в тях да има синергичност. „Необходима е синергия между институциите, държавната и местната власт, много добра координация с ЕС, главно за финансиране на дейностите по охрана на границата и управление на бежанския поток, който трябва ефективно да се управлява и тук да се влиза само официално“, заяви водачът на листата на ДПС в Сливен Янко Янков.

Той припомни, че на Сухопътните войски се дължат 5 млн лева, похарчени за оградата по границата, и изрази надежда, че от 160 –те млн евро, които страната очаква от ЕС, средствата ще бъдат възстановени в бюджета на армията.

Според Янков, битовата престъпност е резултат на обезлюдяването, липсата на заетост, на качествено образование, на наличие на зависимости и възможности да бъдат използвани основно млади хора за престъпни цели – наркоразпространение, доминиране в бизнеса. „До голяма степен ситуацията на моменти напомня мутренските години на България“, подчерта Янков.

Той акцентира, че под битова престъпност обикновено се разбира ситуация, в която някой пострада в определено населено място – от кражба или физически е бил жертва на репресия. „Нека разширим това понятие. Ние считаме, че на практика сериозна престъпност, в рамките на този комплекс, е и тази, която нанася много сериозни битови щети, но виновни за това са институциите – конкретно при природни бедствия, създадени изкуствено от престъпното бездействие на институциите и престъпното бездействие след това на държавата за компенсиране на битовите щети. Много сериозна политика трябва в това отношение!

Искам определено да кажа, че битовата престъпност не може да се неутрализира със силови методи – доброволни отряди, полицай във всяко село, видеокамера на всяка къща в едно село…не това са решенията. Полицията не е виновна за битовата престъпност и тя не може да бъде неутрализирана само с действия на полицията. Много често атаките към полицията са елемент на оправдание на политиците. Виновни сме всички!“, категоричен е Янко Янков за политическата отговорност.

За да се преодолеят тези трудности, проблематиката трябва да е основен приоритет на бъдещото народно събрание и бъдещото правителство. „Решенията на проблемите зависят от степента на обединяване на партиите и представителите им в парламента, а не на разединяване, оплюване и празнодумие“, заяви още Янков..

В заключение той каза, че кандидатите на ДПС имат конкретни предложения в програмата и в тази област и смятат твърдо да ги остояват.

„За мен Сливен е ангажимент номер едно при решаването на тези проблеми“, заяви водачът на листата на ДПС в Сливенски избирателен район Янко Янков.

Кандидатите на ДПС са с номер 9 в бюлетината за народни представители.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

 

Радио "Сливен нет"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев