Община Сливен

Котел и Жеравна в топ селища-музеи в България

------------------------------------
07.03.2017 / 09:45

България е богата както на природни, така и на архитектурни забележителности. 111 хил. км² площ са заети от високи планини, широки долини и равнини, гъсти гори и пълноводни реки. А измежду тях са разположени прекрасни кътчета, богати със своето културно наследство… Жеравна е архитектурно-етнографски резерват с над 150 къщи, свещоливница, килийно училище, метох, черква, 8 чешми, ханове и дюкяни, запазени от времето на Възраждането. Разположено е амфитеатрално по югоизточните склонове на Източна Стара планина на височина 700 м. Това отбелязва порталът на българските общини KMETA.bg.

Село Жеравна е възникнало през 12-14 в. През 17-18 в. селото се замогва, развиват се занаятите, животновъдството и търговията. В този период се оформя характерната жеравненска къща, изградена изцяло от грубо обработено дъбово дърво с дълбоки до 2 м стрехи и дървени капаци по прозорците. Външният вид на къщите не винаги показва вътрешното богатство на форми и детайли – дърворезбите и апликациите по стените на стаите, вратите, прозорците и мебелите. Запазени са и са превърнати музеи къщи, черкви, училища и други сгради от 17 и 18 век. Жеравна е едно от най-привлекателните кътчета на България. Известно е като родно място на множество знатни българи, един от които е големия български писател Йордан Йовков.

На 100 км западно от Бургас, Котел е важен стопански, книжовен и културен център на България по време на Възраждането. Разположен е в живописна котловина в Източна Стара планина на височина 550 м. Високи и трудно проходими ридове и пропасти обграждат града от всички страни. Край него се намират над 70 пешери и множество карстови извори. Градът води началото си от 14 в, когато в него се заселват жителите на разрушените от турците околни крепости. Наречен е Котел по името на най-големия от изворите край града. През 17-18 век градът става богат занаятчийски център със силно развита манифактурна промишленост. През 18-19 в. в града има множество училища, църкви и манастири, почти цялото население е грамотно. Котел е родно място на цяла плеяда велики българи, оставили трайна деря в националната история – Софроний Врачански, Стефан Богориди, Петър Берон, Георги С. Раковски. Днес градът е известен климатичен курорт с множество запазени възрожденски сгради, голям Природонаучен и Етнографски музеи, Мавзолей на Г.С. Раковски и Музей на възрожденците от Котленския край. Намира се на 72 км североизточно от Сливен.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

Радио "Сливен нет"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев