Община Сливен

Близо 1000 първокласници от Сливен се заклеха да пазят България в сърцата си

------------------------------------
02.03.2017 / 14:34

Пред паметника на Хаджи Димитър близо 1000 първокласници от всички сливенски училища положиха тържествена клетва да пазят заветите на българските будители и възрожденци, да пазят България в сърцата си завинаги. Преди това те, заедно със своите родители и учители, преминаха в шествие по главната улица.

 

„Малки родолюбци, знам, че ще запомните този тържествен ден, изпълнен с голяма радост и преклонение пред подвига на героите, които са загинали за нашата свобода. Клетвата ще дава сила и радост, не само на вас, но и на нас - родителите, учителите, приятелите. Затова е толкова ценен този ритуал”, посочи в словото си Стефан Радев.

 

Кметът на Сливен поздрави организаторите за утвърждаването на будителската и родолюбива инициатива. В подкрепа на инициативата застават президентската институция и Министерство на образованието. Ритуалът, по идея на Елена Налбантова – професор по възрожденска литература във Великотърновския университет, се провежда за втора поредна година в Сливен.

 

Поздравителен адрес от името на проф. Николай Денков, министър на образованието и науката в служебното правителство прочете служителката в министерството Пенка Иванова.

 

Церемонията завърши с пускане на балони с цвета на трибагреника. Малките първокласници получиха значка с текст "Заклех се България в сърцето си да пазя!", след което поднесоха цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

 

В ритуала „Клетва на първокласника” се включиха още областният управител Татяна Петкова, заместник-кметът на община Сливен по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, началника на РУО д-р Бисерка Михалева, членове на Инициативния комитет за тържеството.

 

 

 

Ето текстът на клетвата, написан от Ники Комедвенска:

 

С науката – напред по пътя нов!

Със знание да расна аз свободен!

То с мъдрост ме дарява и с любов

и светлото му слово ще ме води.

 

Заклевам се, дори и в труден час,

най-святата ми мисъл да е тази:

с делата си и с думите си аз

България в сърцето си да пазя!

 

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев