Община Сливен

Хор "Добри Чинтулов" с празничен концерт в зала "Сливен" послучай Националния празник на България - 3-ти март

------------------------------------
01.03.2017 / 10:34

Програмата на Община Сливен за честването на Националния празник 3 март ще бъде отбелязана и с празничен концерт на 2 март от 18.30 ч. в зала „Сливен”. В него ще вземе участие и смесения хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“ с диригент - акад. Методий Григоров.

Концертът ще започне с две вълнуващи изпълнения: „Хубава си, татковино” от първия български композитор Емануил Манолов по текст на Петко Славейков и „Край Босфора” по стихове на Иван Вазов, обработка на Александър Танев.

Следва изпълнение на Чинтулови песни, обработени от Мишо Тоадоров, и един вълнуващ марш от Емануил Манолов, възпяващ красотите на България, озаглавен „Как хубав си, о роден край!”.

Концертът ще завърши с монументалната творба на Борис Тричков и Добри Христов, озаглавена „Родино мила, теб привет!”.

Малцина сливенци знаят, че изпълнението на тази творба от хор “Добри Чинтулов” по текст на Цветан Радославов, която завършва с думите „Мила Родино, ти си земен рай”, става причина песента на Радославов да стане химн на България. И това събитие се случва именно в Сливен.

На 25 и 26 юни през далечната 1964 г. Тодор Живков, придружен от съветския посланик Николай Органов, гостува в града ни. Вечерта на 26 юни в зала “Зора” за високите гости е организиран голям концерт на местни самодейни колективи. Концертът е открит от хор “Добри Чинтулов”, който изпълнява „Родино мила, теб привет!”. Като чува края на творбата „Мила Родино, ти си земен рай”, Тодор Живков наредил хорът да го изчака.

През антракта Живков наистина отива при хористите, които го чакали в репетиционната си зала. Първият човек в държавата пожелал хор “Добри Чинтулов” да му изпее отново „Родино мила, теб привет!”.

След изпълнението той казал: „Другари, вече няколко години най-добрите наши поети и композитори се трудят да създадат нов химн на България, защото досегашният остаря. До момента обаче до резултат не се стигна. Но химнът е готов. Затова „Мила Родино, ти си земен рай” ще бъде новият химн на Народна република България!”

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев