Община Сливен

Тотална чистка! Румен Радев измете знакови лица от МО и назначи свои приятели

------------------------------------
01.03.2017 / 09:00

Тотална чистка е започнала в Министерството на отбраната, това стана ясно от заседание на Съвета по отбрана. На него е било взето решение за смяната на вицеадмирал Емил Ефтимов. Неговото място ще заеме сегашният командир на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев, съобщава "Сега". Предложението за смяна на началника на отбраната се очаква да бъде внесено като допълнителна точка на заседанието на правителството в днес.

 

Ефтимов беше назначен на 19 януари. До тогава той беше заместник на подалия оставка ген. Константин Попов. Вицеадмиралът е изпълняващ длъжността и е с мандат до 1 година. Идеята на бившите управляващи беше следващото редовно правителство да вземе решение дали да го остави, или да номинира нов човек за поста. Военни специалисти видяха зад рокадата намеса на президента Румен Радев, тъй като ген. Боцев се смята за близък до държавния глава.

 

На практика след издаването на указа следващото правителство ще трябва да работи с новия началник на отбраната и няма да може да го смени. Според военни смяната вероятно ще доведе и до промяна в приоритетите за модернизация на армията. Като командир на пехотата, ген. Боцев многократно настояваше за закупуване на бронирани машини за мотострелковаците. Проектът е готов и се очаква да струва до 1 млрд. лв. Работният му вариант предвижда закупуване на 238 бронирани бойни машини. В България вече се появиха и две западни фирми, които са готови да участват в надпреварата. Освен смяната на началника, според източници от МО, са започнали промени в ключови дирекции и агенции във ведомството. Става въпрос за структури, през които минават основните средства на армията. Бюджетът на войската се увеличава всяка година заради проектите за модернизация. Тази година се очаква да е над 1 млрд. лв.

 

Шефът на търговското дружество "Снабдяване и търговия" Валентин Симеонов е бил сменен, съобщи пресцентърът на МО. Новият директор е Александър Петков. Това е най-апетитният пост в МО, тъй като оттам минава покупко-продажбата на военна техника и въоръжение. Дружеството има и лиценз за търговия със стоки с двойна употреба.

 

Освободен е и шефът на агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" Петър Манолов. Временно изпълняващ длъжността вече е Мария Москова. Агенцията отговаря за почивните домове на армията, хотелите, военните клубове, детските градини в страната и различни социални програми. През нея също минават поръчки за десетки милиони левове.

 

Рокади има и в Информационния център на МО. На мястото на журналиста Владислав Прелезов е назначен бившият военен репортер Евгени Генов. Центърът отговаря за в. "Българска армия" и Военния телевизионен канал.

 

Промени има и в ръководството на холдинга "Терем", който отговаря за военноремонтните заводи на министерството. От пресцентъра на ведомството потвърдиха, че са сменени изпълнителният директор Огнян Чалъков и шефът на борда Христин Петков. Те ще бъдат заместени от Христо Богданов и Станчо Петков. Очакват се кадрови промени и по отделните заводи.

 

Министерството ще има нов устройствен правилник, който предвижда отново създаването на две ключови дирекции - "Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната". Само преди половин година те бяха обединени в мегаструктурата "Отбранителна аквизиция". През нея минаваха всички поръчки в отбраната, включително и проектите за модернизация.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев