Община Сливен

На 1 февруари Сливенският драматичен театър ще представи пиесата "Истината" на френския драматург Флориан Зелер

------------------------------------
31.01.2017 / 11:04

За първи път у нас, Сливенският драматичен театър показва пиесата на нашумелия френски драматург Флориан Зелер „Истината“. В бляскавата комедия, построена в стила на старинния френски фарс, участват театралните звезди Иван Бърнев и Мария Сапунджиева, равностойно им партнират младите сливенски актьори Ивайло Гандев и Таня Йоргова. Постановката е на режисьора Борислав Чакринов, художник на костюмите е Мартина Варийска. Преводач на майсторски написания френски текст е Снежина Русинова.

 

На 1 февруари, в големия салон на драматичния театър в Сливен, публиката ще види любовната комедия „Истината“, която пожъна шумен успех в театър „Монпарнас“ в Париж през 2005 година, а малко по-късно обра аплодисментите и по лондонските театрални сцени. В Европа вече се играе втората пиеса на Флориан Зелер „Лъжата“. Тези теми вълнуват младия драматург, чийто тънък френски хумор днес е на гребена на вълната като популярност.

 

Кризата на средната възраст е представена в елегантен комедиен разказ, който по много забавен начин поставя сериозните въпроси, между които се лутат мъжът и жената в съвременното общество. Основен образ в любовния четириъгълник, заплетен между две брачни двойки от средната класа, които непрекъснато си изневеряват, е героят на Иван Бърнев – Мишел, който е разпънатият между Истината и Лъжата герой на нашето време. Дали Истината е винаги благородна и дали Лъжата е винаги порок? Постановката не дава готови отговори, но режисьорът Борислав Чакринов предлага да започнем от намигането на Волтер в началото на пиесата: „Лъжата е грях само тогава, когато причинява вреда. Когато върши добра работа, тя е много полезна добродетел. Така че – не се страхувайте да бъдете още по-добродетелни…“

 

Без да назидава и морализаторства, и без изкуствени смешни реакции, под повърхността на един брилянтен комедиен текст, постановката предлага размисъл по тревожните дилеми на малкия човек, който непрекъснато се пита: кой съм аз и какъв беше смисълът на моето съществуване? От началото до края на пиесата, героите от любовната четворка не разбират в каква пиеса играят – комедия или трагедия, но това е нормално театрално зрелище, казва чаровната Мария Сапунджиева, а краят остава за нас, зрителите.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев