Община Сливен

От Центъра за кариерно развитие са консултирани 21 386 ученици от Сливен от началото на проекта

-------------------------------
30.01.2017 / 12:58

21 386 ученици от сливенски училища са консултирани в Центъра за кариерно ориентиране от началото на проекта. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен ръководителят на центъра Бисерка Димитрова.

500 от тях са получили индивидуални консултации. Само през миналата година през центъра са преминали 1 922 ученици, като със 145 се е работило индивидуално, уточни Димитрова.

Консултантите в центъра помагат да учениците да се определят с бъдещата професия, а също и да намерят подходящото висше учебно заведение. Според проучване на Министерството на образованието, най-търсените професии за 2016 г. в България са били работници с квалификация – шлосери, фрезисти, шофьори, а също инженери, счетоводители и финансисти. Учителската професия също е сред най- търсените на пазара на труда, допълни Димитрова.

Центърът за кариерно ориентиране в Сливен работи от 2012 година по проект на Министерството на образованието. Той предоставя специализирани услуги по кариерно ориентиране на ученици на всички видове и степени училища в областта, информира и консултира родители и граждани и подпомага дейността на педагогическите съветници, класните ръководители и учители в областта на кариерното ориентиране.

Центърът в Сливен има петима кариерни консултанти. "Фокус"

 

Людмила ЙОРГОВА

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев