Община Сливен

Първи конгрес на Реформаторите. Избран е Национален координационен съвет. Видни фигури от ДСБ напускат Радан Кънев

------------------------------------
28.01.2017 / 19:28

51-членен Национален координационен съвет на Реформаторския блок беше избран от делегатите на Първия съюзен конгрес на формация. Съветът ще взема стратегически решения за развитието на РБ и ще приема програми и други документи на коалицията.

В списъка, който беше разпространен от блока, имената са групирани по квоти, като такава има за хората около ДСБ. До изключения вече Петър Москов правят впечатление имената Валентин Павлов, досегашен депутат на партията от Перник, д-р Георги Митев, областен координатор в Бургас и шеф на местното поделение на агенцията по безопасност на храните, Теодор Ролев, лидер на ДСБ-Разград, Росица Рачева, бивш член на националното ръководство на партията, бившият депутат д-р Васил Паница, икономистът Димитър Бъчваров, също бивш член на ръководството, Пепа Деведжиева, доскорошен лидер на ДСБ-Пловдив, Момчил Станков, областен управител на Видин.

Мнозина от тях хвърлиха оставки или бяха разжалвани в партията след като лидерът на ДСБ Радан Кънев подхвана проекта си „Нова република“.

Пълният състав на Съвета, с разделенията по квоти, с които беше разпространен:

Николай Ненчев, Даниела Таринска, Цветанка Андреева, Александър Христов, Милчо Илиев, Пламен Кръстев, Доц. Борислав Великов, Проф. Атанас Щерев, Иван Тодоров

Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев, Димитър Танев, Димитър Делчев, Антони Тренчев, Бойка Маринска, Димитър Шишков, Настимир Ананиев, Мария Карабельова, Виолета Донева, Десислава Кемалова, Корман Исмаилов, Кемал Тинев, Д-р Кристиан Йончев, Д-р Тихомир Пейчев, Николина Даскалова, Георги Гръменов, Борислав Миланова, Юлиан Леков, Георги Ненков, Светозар Шуманов, Станимир Станчев, Мариана Лазарова, Валентин Станев, Антон Койчев, Георги Пилев, Никола Хаджийски, Янко Станев, Божидар Лукарски, Петър Москов, Валентин Павлов, Георги Митев, Ваньо Шарков, Теодор Ролев, Росица Рачева, Васил Паница, Тодор Танев, Миглена Горанова, Димитър Бъчваров, Пепа Деведжиева, Момчил Станков. "Труд"

 

Лидерът на партия "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева се обяви срещу ляво управление, но и срещу статуквото само една партия да диктува какво е дясното у нас.

Реформаторският блок (РБ) да бъде конкурент, коректив и партньор. Следващите седмици да кажем ясно, че не искаме ляво управление, но и в същото време само една партия да диктува какво означава дясното в България, бяха думите й пред делегатите на Първия конгрес на блока.

Тя призова десните партии да настъпят напред. Рецептата, дадена от Кунева, е в отговора "как да направим така, че 21 век да има своите големи идеи, така, че България да даде големите идеи на Европа и света".

"Реформаторският блок не е за всичко, а за най-важите политики, които ще променят живота на държавата, подчерта лидерът на ДБГ. Според нея има дефицит в здравеопазването, социалната политика, образованието. "Ако не разберем какво означава дясното на 21 век и не го преследваме тук , в България, няма да знаем как да начертаем своите приоритети", подчерта Меглена Кунева.

Тя посочи, че освен планове, отчети, политиката е емоция и "ние трябва да си я дадем един на друг, да дадем вдъхновение, което да обедини оптимизма на работещите - това е наша задача".

Божидар Лукарски бе посрещнат със скандирания от залата "СДС". "Истинското раздаване на "Оскари" ще бъде в края на март, когато са предсрочните парламентарни избори, образно аргументира председателят на синята партия нуждата от обединение на десницата. Той изрази надежда още след седмица този процес да започне, за да не останат десните извън голямата политическа сцена.

"Реформаторският блок трябва да участва в следващото управление не като самоцел, а защото желанието на избирателите на десницата е за силно дясно управление", поясни той.

Да загърбят егоизма и да се обединят, в това число и с ДСБ, призова в изказването си и лидерът на БЗНС Николай Ненчев. "Имаме много по-висока цел, заради България, заради децата ни, да бъдем единни, съпричастни към общата ни кауза и програмата", обясни той.

Борислав Великов, лидер на "Българска нова демокрация", също акцентира върху необходимостта от истинско десноцентристко обединение, което може да стане само чрез преодоляване на личните и лидерски различия.

Тихомир Пейчев, зам.-председател на НПСД, се обяви за консолидация на РБ. Ако бяхме удържали четиригодишния си мандат, щяхме да сме много по-ефективни, посочи той.

Партиите от Реформаторския блок (РБ) потвърждават участието си в Блока като доказана във времето платформа на обединение на десните хора в България - това се казва в приетата политическа резолюция на Първия конгрес на Блока. В документа е записан ангажимент да работят за силна държава в секторите сигурност, образование, здравеопазване, инфраструктура и върховенство на закона, култура. Те ще отстояват основните човешки свободи чрез защита на собствеността, предприемачеството, конкуренцията и защита от административен произвол.

Междувременно стана ясно, че Национален координационен съвет (НКС) от 51 души ще е върховният орган на Реформаторския блок. Решенията ще се взимат с гласовете на три четвърти от присъстващите. В него ще влизат и индивидуални членове.

Сред членовете на НКС, гласувани от делегатите на форума, са Петър Москов, Божидар Лукарски, Меглена Кунева, Николай Ненчев, Борислав Великов, Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев, Димитър Делчев, Димитър Танев, Корман Исмаилов, Димитър Бъчваров, бивш зам.-председател на ДСБ.

Оперативният орган ще е Политическият съвет и ще работи между заседанията на НКС. Той ще е от 17 членове, избирани от по-висшия орган, а решенията отново ще се вземат с мнозинство от три четвърти от присъстващите.

Да се обединяваме, а не да копаем пропасти помежду си, призова в заключение председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски. Като съпредседател на ПГ на РБ в 43-тия парламент той отчете силна законодателна дейност на депутатите му. На парламентарните избори ще покажем нашата сила, обещавам точно ние - РБ, да ударим силен шамар на левицата точно сега, когато демонстрира апетитите си да се върне във властта, заяви Зеленогорски. БСП е изгладняла за власт и само РБ - никой друг, може да я спре, каза Зеленогорски. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев