Община Сливен

Интересно за децата: Събраха знайните и незнайни тайни на Сливен в книга

==========
28.01.2017 / 11:26

Излезе от печат една интересна книга за деца, събрала информация и любопитни факти за близо 60 емблематични сливенски сгради със собствена история. Пътеводителят „Сливенски тайни – знайни и незнайни“ съдържа информация за културно-историческите и архитектурни обекти в града и по интересен и забавен начин дава представа за архитектурната история на Сливен.

Акцент в книгата са „клюкините“ за всеки обект, както и приложените към книгата графики за оцветяване. В книгата са представени градът и неговите махали, Старият бряст, старият градски часовник, текстилната фабрика на Добри Желязков, църкви, стари фамилни къщи, Сливенските минерални бани и много други.

Идейният проект за книгата е на Дора Куршумова, председател на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен.

Съставител е Владимир Белов, автор на корицата и героя е Димитър Михалев, пейзажите са дело на Виктория Новакова.

Димитър Михалев сподели, че идеята е била корицата да изобразява герой, който да допадне не само на малките, но и на по-големите читатели. „Проектирането на героя ми отне около седмица, каза още той. Направих няколко модела, г-жа Куршумова ми даде пълната свобода да творя, и накрая се спряхме точно на този герой. Корицата мина през няколко трансформации, докато се получи този краен резултат“.

Художникът на пейзажите в книгата Виктория Новакова разказа, че графиките са й отнели близо 4 месеца. „Рисунките в книгата са 52, всички са графики. Повечето от тях рисувах по стари снимки на сградите. Доста от рисунките, но в цветен вариант, участваха в лятната изложба на Арт-център „Седем“, посветена на Сливен.“

Владимир Белов, съставител на книгата, сподели, че за да събере нужната информация за всеки обект, е трябвало да изчете доста книги.

Сред тях са „Будна памет за Сливен“ на д-р Андон Бояджиев, „Стария град“ на Йордан Богдар, „Опит за история на град Сливен“ на Симеон Табаков, „История на Сливенските минерални бани до наши дни“ на Гочо Гочев и др. От изчетената литература събрал и „клюкините“ за повечето обекти. „Трябва да се отбележи, че литература за съответните обекти не съществува, каза Белов. Използвал съм литература, пряко обвързана с историята на Сливен, където търсех информация за сградите, които ни интересуват. В много от книгите имаше и легенди, пряко обвързани с обектите. С г-жа Куршумова решихме, че информацията за дадения обект може да бъде систематизирана по следния начин: обща информация + клюкини, които, в зависимост от това за кой период от историята града се отнасят, да са "прикачени" като карфица, кламер или бележка“. Владимир Белов каза още, че е работил по съставянето на книгата почти година. „Отне ми доста време, търсех материали в личния архив на г-жа Куршумова, в библиотека „Зора“, в цитираните като използвана литература в края на книгата издания, в интернет, прегледах и голям брой периодични издания. И, признавам, имаше доста неща, които лично аз не знаех. Затова се радвам, че този пътеводител обогатява общата култура не само на онези, които вече го притежават, но и моята“.

Издаването на книгата „Сливенски тайни – знайни и незнайни“ стана възможно благодарение на фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Младежка банка“, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

/Сливен нюз/

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев