Община Сливен

Минималната работна заплата става 460 лв... Помощта за безработен депутат - 1560 лв.

------------------------------------
25.01.2017 / 15:17

От 1 януари 2017 г. размерът на минималната работна заплата е 460 лв. Размерът й е увеличен с 9,5% спрямо миналата година, реши правителството на последното си заседание днес.

С повишаването ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите.

За повишаването на минималната работна заплата способства икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличението на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.

От 1 януари минималната работна часова ставка е 2,78 лв.

С друго постановление правителството определи размера на линията на бедност за страната за 2017 г. Тя ще бъде 314 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с миналата година.

Линията на бедност се определя на база на методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“, което се прави ежегодно от Националния статистически институт.

Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

Постановленията са приети след проведено обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, уточниха от Министерски съвет. Заседанието в края на миналата седмица обаче беше напуснато от представителите на работодателите, които са против повишаването на минималната заплата. "Труд"

 

Всички народни представители от 43-ото Народно събрание, които след указа на президента за разпускане на парламента, ще се окажат безработни, ще могат да се регистрират в бюрата по труда.

Обезщетенията за депутатите са по общия ред. Безработните народни представители имат право да получават 60% от осигурителния доход за последните 24 месеца.

Тъй като до момента те са се осигурявали върху тавана от 2600 лв., освободените от президента Радев народни представители ще получават максимум по 1560 лв. на месец. Сумата може да е малко по-малка в зависимост от работните дни за съответния месец, но не и по-висока. "Оff news

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев