Община Сливен

ГЕРБ-Сливен: Политиката в сектор "Енергетика" е съобразена с Енергийната стратегия на на страната ни

------------------------------------
25.01.2017 / 14:01

Политиката на МС в сектор Енергетика е съобразена с Енергийната стратегия на на страната ни до 2020 г., приета от НС. Съобразена е и с основните приоритети на Европейския съюз.

Поредната лъжа на БСП твърди, че всички проекти заобикалят страната ни. Участието на България в процеса по енергийна диверсификация в района на Югоизточна Европа бе едно от най-устойчивите по време на управлението на ГЕРБ. В края на 2013 г. България достигна националната си цел - енергия от ВЕИ 16% от брутното потребление на страната.

Изграждането на ВЕИ бе насърчавано, както предвижда политиката на ЕС. С измененията в Закона за енергетиката бяха спрени преференциалните цени за нови ВЕИ, ограничено беше производството на ел. енергия от биомаса и се засили контролът. Така се спря трупането на финансов дефицит в системата. Международната рейтингова агенция Moody's присъди индикативен кредитен рейтинг Ba1 със стабилна перспекти ва на БЕХ ЕАД. Нивото на присъдения рейтинг е с 2 степени по-високо от текущия рейтинг на холдинга и с 2 степени по-ниско от присъдения рейтинг на държавата. Положителната оценка е в резултат на проведените реформи в българския енергиен отрасъл. Реформите в сектор „Енергетика“ са реални и ефективни. Когато ГЕРБ пое сектор „Енергетика“ размерът на паричните наличности на дружествата беше 404 млн.лв. Към 31.12.2015г. паричните наличности на държавните енергийни дружества бяха 833 млн.лв.

Към 31.01.2016г. средствата са 962 млн.лв., а за периода от месец февруари до края на 2016 г. паричните наличности на дружествата от държавната енергетика в края на съответния месец са над 1 млрд. лв. Това е положителна тенеденция, която продължава.

Правителството не е променяло политиката си по отношение на проекта "Белене". Платена е сметката за това, което БСП направи, когато поръча оборудване без да има договор. На българските данъкоплатци са спестени 90 млн.лв. от дневни лихви (по 167 хил лв на ден), заради успешните преговори с руската страната. Правителството на ГЕРБ активно работи, за да се реализират междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция.

Изграден е първия интерконектор - този с Румъния - ноември 2016 г . Работата по газовата връзка Гърция-България е ускорена. Страната ни ще има реална диверсификация на източника на природен газ.

Интерконекторът Гърция-България е основна част от Южния газов коридор. Строителството на междусистемната връзка следва да стартира през 2017 г. Подписан е меморандум със Сърбия за изграждане на газовата връзка със западните ни съседи. - Съвместно с ЕК разработихме концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България (Хъб "Балкан"). Ще се развие регионалният пазар на природен газ.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев