Община Сливен

ГЕРБ-Сливен: Едни от основните лъжи на БСП касаят социалната политика

------------------------------------
24.01.2017 / 12:35

Едни от основните лъжи на БСП касаят социалната сфера и начина на живот на българските граждани. БСП дава обещания в социалната сфера за над 3 млрд.лв. годишно, без обяснения от къде ще се вземат тези пари.

За един цял мандат това са 12 млрд.лв. – обещания за пенсии и доходи. ПП ГЕРБ гарантира, че от 1 юли 2017 г. всички пенсии ще се увеличат с 2,4%. Освен това за всяка Коледа и Великден хората с най-ниски пенсии получават финансиови стимули, като това струва на държавата над 250 млн. лв. ГЕРБ гарантира стабилност, като вдига пенсиите, но и намаляваме дефицита в системата.

В сравнение с 2013 г. средната пенсия е нараснала с 16%. БСП излъга, че ще преизчисли пенсиите и това ще доведе до поне 20% увеличение на най-старите и най-ниските от тях. Подобно увеличение на пенсиите, трябва да е за сметка на много по-високи данъци и осигуровки, ако не искат пенсионната система да колабира. Тази мярка ще струва над 1,5 млрд.лв. годишно. В момента дефицитът в НОИ е 4,4 млрд. лв. С тяхното предложение ще се увеличи с 30%. Според БСП нито един от българите не е под прага на бедността.

Борбата с безработицата е важна, а в момента безработицата в България е на най-ниските си нива за последните 8 години – тя е на нива от 8%. През миналата година работа са започнали над 210 000 души. От тази година ГЕРБ въведе и още една мярка за безработните – държавата ще плаща част от разходите в продължение на една година, ако си намерят работа на повече от 50 км от там, където живеят. За хората с най-ниски заплати - от 1 януари 2017 г. минималната заплата се увеличава на 460 лв. – с 40 лв. повече спрямо 2016 г.

В сравнение 2011 г. ръстът е със 70%. Тогава размерът й е бил 270 лв. Производителността на труда се е увеличила с 4,2%, тоест за един час труд един човек произвежда продукт за 17,4 лв. По данни на Евростат производителността в БГ е най-ниска в целия ЕС. Ако приемем, че хората под прага на бедността са предимно пенсионери, то става въпрос за около 1,2 млн души - толкова са получили Коледна добавка по критерия, че са под прага на бедност. За мярката на БСП ще са нужни над 1,6 млрд лв. годишно. (колкото трябваха, за да се реализира предложението на ПФ за 300 лв. минимална пенсия).

Поредната лъжа на Г-жа „Лъжа“ отново касае спиране на европари. Няма опасност за спиране на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Тя е сред най-успешно изпълняваните програми в момента.

Програмираните средства са над 60%. Отделени са 360 млн. в подкрепа на бизнеса, 194 млн.лв., за да живеят децата от домовете по-добре. Работят 14 000 лични асистенти в помощ на нуждаещите се. БСП заблуждава гражданите затова, че ще дава по 50 лв. за всяко дете на работещ родител. По-справедливо е хората, които работят, да имат по високи доходи и тези 50 лева да се инвестират в качествено образование. Излъгаха, че са замразени помощите за хора с увреждания. За първи път от тази година се въвежда диверсификация на помощите за децата с увреждания , като децата с увреждания ще получават по 930 лв. месечно.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев