Община Сливен

Откриване на новата ски писта в Котел. „Каранашевото” Ви очаква

------------------------------------
23.01.2017 / 09:10

Отново в Котел ще може да се практикуват зимни спортове. По инициатива на предприемчивия бизнесмен Димитър Каранашев, на 3 км. от Котел вече официално функционира солиден комплекс с три писти и два влека.

Пред камерата на KOTELNEWS собственика на зимното съоръжение накратко представи комплекса, определящ го скромно като ски център за начинаещи. Намиращ се на няколко стотин метра от кръстопътя в местността „Трите вятъра”, пресечената местност е известна и като „Андончова могила”. Частната собственост вече е преустроена според закона и нуждите на предприемача и днес на място функционира уникален комплекс даващ възможност за още развитие на базата в бъдеще. За всички които сега прохождат в тези спортове е отредена малка писта с минимален наклон, където инструктори с рутина ще помагат в първите стъпки на малки и големи. Мястото е подходящо за малки деца с шейни.

На второ ниво е пистата за начинаещи с дължина 200 метра, терена където те трябва да възприемат техниката на каране в различните дисциплини. Трето ниво–стръмен склон с 30 градуса наклон и дължина 300 метра е територията за удоволствия и екстремни усещания за напреднали. В стандартните категоризации тази писта е от клас червен, предпоследен в класификатора.

Димитър Каранашев накратко обясни, че пистите се подготвят до достигането на безупречен вид чрез професионална машина „ РА –ТРАК”, а качването на високите писти се обезпечава с надежни ски влекове родно производство. С представителите на областната служба за планинско спасяване има договорка и техен екип присъства на терен в готовност при нужда да окаже квалифицирана помощ.

В началото на следващата седмица ски-комплекса ще започне да работи всекидневно с работно време от 10 до 17 часа. Въвеждат се следните цени за ползването на ски-влековете. За деца до 7 години безплатно. За деца от 7 до 10 г. – 5 лева / ден. За всички останали – 10 лева / ден. Ще се предлага и ползването на ски под наем от базата на приемливи цени. Присъствието на пистите и пързалянето с шейни и ски, ако не се ползват съоръженията за качване е безплатно. Няма да се допускат моторни шейни, бъгита и др. машини които може да увредят пистите и застрашат живота и здравето на пързалящите се.

Пред репортера на KOTELNEWS , Димитър Каранашев сподели надеждата си да успее да спечели европейски проект, чрез който да бъдат закупени машини за изкуствен сняг за да може максимално да бъде използван сезона дори и в годините когато снеговалежа е недостатъчен. Предстои в ниската част да бъде изграден и уютен комплекс тип чайна, където всеки да се сгрее или подкрепи с топла питателна храна.

Сред множеството което се беше стекло за откриването на ски сезона в Котел, беше и кметът на Община Котел Коста Каранашев. Пред камерата на нашата медия, той честити новата придобивка на всички. Чрез ефира отправи покана към любителите на зимните спортове да заповядат в Котел на това прекрасно място. Да посетят нашите хотели и да не се притесняват за пътищата, защото всичко е почистено и проходимо при зимни условия.

Кметът припомни, че общината винаги ще помага на подобни инициативи и чрез възможностите по европейските програми и вече действащата местна инициативна група – МИГ , може и трябва да се правят проекти даващи възможност за по широки мащаби на дейност.

Репортерът на KOTELNEWS успя да събере множество мнения на запалени скиори , като най-масовата реплика беше свеждана до думите „Браво, Най-после!”. Мнозина даваха оценка на пистите, като им отреждаха регионално значение. Всички пожелаваха успех на собственика и неугасващ ентусиазъм в начинанието му, като дори се чу възглас, че Димитър Караншев ще е виновника, Котел да измести Банско по предпочитанията на място за каране на ски.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев