Община Сливен

Радев под натиск? БСП иска да реди свои областни управители преди изборите напролет

------------------------------------
20.01.2017 / 11:19

Яростни искри прехвърчат между ръководството на БСП и Инициативния комитет, регистрирал в ЦИК кандидатурата на Румен Радев за президент вместо столетницата, научи ПИК. Причината между двата кръга да се появи разрив са постовете на областните управители в няколко града. Социалистите напирали да сложат свои губернатори веднага след назначаването на служебното правителство. Хората, които застанали официално зад Радев преди кампанията обаче, също точели зъби за тези постове лично и чрез свои лобита.

 

Това са споделили пред ПИК ядосани активисти на червената партия.

 

Областните управители не се избират пряко от гражданите, а се назначават от управляващата партия. Те имат сериозна роля при провеждането не само на местни, но и на национални избори, каквито предсрочно предстоят до края на март. БСП игра ва банк на президентския вот с кандидатурата на Радев и се готви за битка на живот и смърт на парламентарните избори, за да не изгуби формалната инерция на победилата кандидадура на днешния президент и да извоюва повече гласове от ГЕРБ на партийния вот през пролетта.

 

Допълнителен стимул за това ѝ дал и Бойко Борисов със заявлението си, че която партия вкара повече депутати, тя трябва да състави правителство и да управлява в малцинство. Премиерът в оставка черпи аргументите си за тази позиция от социологическите проучвания, които дават почти паритетни резултати на ГЕРБ и БСП на предсрочните парламентарни избори и прогнозират, че съставянето на кабинет ще бъде изключително трудно.

 

Затова БСП се е вторачила във всички постове, които може да овладее без избори, но да ѝ дадат от помощ при гласуването. Както и да дадат мотивация на хората си да се хвърлят самоотвержено в изборната битка, защото след нея ще получат и постове. И областните управите трябвало да са първата лястовица на овъзмездяването.

 

В момента на тази почва кипят люти скандали между представители на Изпълнителното бюро на БСП и Инициативния комитет, кандидатирал Радев, за шефския пост в областните управи в Ямбол, Кърджали, Благоевград, Кюстендил. Това би повлякло крак и на кадрови промени в областните управи, за които точат зъби около 300 души, обладани от реваншизъм в почти всички областни градове в страната.

 

Според запознати след спорната първа изява на Радев пред депутатите и въпреки положителните оценки за нея, които социалистите дадоха по принуда, в БСП са твърдо решени да овладеят колкото се може повече областни управи, докато върху главата на столетницата не са се стоварили още негативи покрай избирането и действията на служебното правителство, назначено от Радев, които ще рефлектират пряко върху социалистическата партия и представянето ѝ на предстоящите избори. "ПИК"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев