Община Сливен

Клетвата на новия президент - протоколни гафове, реч - изпълнена с негативизъм, злобна реплика към депутатите

------------------------------------
19.01.2017 / 15:56

В 10.00 часа председателят на 43-ия парламент Цецка Цачева, която загуби президентските избори от Румен Радев, откри официалното заседание и покани новоизбраната президентска двойка да се закълне. В залата влязоха Румен Радев и Илияна Йотова, които изслушаха решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за избора им.

 

"Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!", повтори Радев след Цачева. След това се ръкува с председателството на Народното събрание, целуна кръста и ръката на патриарх Неофит и подписа клетвения лист.

 

Радев не поздрави изпълнителната власт, която, представлявана от премиера в оставка Бойко Борисов и министрите от втория му кабинет, седеше в традиционната си ложа до ръководството на законодателната. За сметка на това пък се ръкува с патриарха, преди да целуне ръката му.

След като се закле, новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова се ръкува и със законодателната, и с изпълнителната власт в лицето на премиера в оставка Бойко Борисов. Тя стисна и ръката на патриарх Неофит, но не я целуна, както изисква протоколът.

 

Цецка Цачева честити и на двамата, а след това всички се изправиха, за да чуят първо българския, а после и европейския химн.

 

Програмната реч на Радев - приоритети и смях

 

По традиция Радев бе поканен да изнесе програмната си реч пред парламента и присъстващите, която продължи около 30 минути. В началото той не спази протокола и вместо към председателя на Народното събрание в парламентарната република, се обърна първо към президента. Към патриарх Неофит към се обърна с "Уважаеми господин, Ваше светейшество". Не поздрави представителите на другите вероизповедания.

 

Докато новоизбраният държавен глава говореше за съдебна реформа, социални политики и инвестиции в наука пред парламента и пред избирателите, тъй като медиите излъчваха на живо, депутатите в пленарна зала си шушукаха помежду си и дори се смееха на моменти. Наложи се Цецка Цачева да призовава за тишина в залата.

Радев направи един лапсус - вместо "ще стимулирам обществени дебати" каза "ще симулирам обществени дебати". Това според депутати е довело до реплика от страна на Гроздан Караджов от Реформаторския блок: "Поне да си бяхте прочели речта."

 

Малко по-късно Радев я наруши. Докато казваше "Моето кредо е: малко думи, но резултатни действия", залата се разшумя и новоизбраният президент я заплаши: "Имате още една седмица." От думите му се разбра, че парламентът ще бъде разпуснат в края на месеца, което значи, че предсрочните избори ще бъдат на 26 март, както иска БСП.

 

Депутати напуснаха залата и дори заговориха за импийчмънт

 

Репликата на Радев бе последвана от напускане на залата от страна на депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те определиха речта на новия президент като "скучна" и "пълна с шаблони", а поведението си оправдаха с аргумента България е парламентарна република, а Радев проявявал неуважение към Народното събрание.

 

Ядосани депутати имаше и в групата на ГЕРБ, а премиерът в оставка Бойко Борисов обяви: "Едната седмица важи и за нас, и за тях." Той подчерта: "Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да се направят, а трето и четвърто – да се направят."

 

В едно от изявленията си пред медиите Гроздан Караджов от Реформаторския блок дори е заявил, че има основания за импийчмънт. "Президентът произнесе едно от най-безсъдържателните и клиширани слова", обяви още реформаторът.

"Имате още една седмица", тъй като репликата била недопустима. "Какво иска да каже - че се е качил на облаците и като син Божий раздава присъди?", попита съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

 

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в речта си Радев е показал, че познава проблемите на страната. Депутати от движението обаче смятат, че речта напомняла на социалния президент Георги Първанов.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък смята, че това е "достойна реч на достоен президент". "Дневник"

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев