Община Сливен

Кметът Стефан Радев: Отговорното управление изисква да гледаме към дългосрочните интереси на общината. Ще работим по важни проекти

------------------------------------
17.01.2017 / 13:07

„Отговорното управление изисква да гледаме дългосрочните интереси на общината, на хората, които живеят тук, дори и това да е съпътствано от непопулярни решения“, заяви кметът на Сливен Стефан Радев по време на редовната си пресконференция.

На журналистически въпрос очаква ли критики на предстоящото обсъждане на проектобюджета в Общинския съвет, той заяви, че най-вероятно ще има нови върхове на популисткото говорене.

„Имах възможността да кажа каква е основната ни философия по отношение на бюджета и какво искаме на постигнем в дългосрочен и средносрочен план, а именно – финансово стабилизиране на общината. Колкото и това да е непопулярно като термини и да не се усеща, повярвайте, това просмуква всяка сфера на дейност в общината. Липсата на финансова стабилност, състоянието, което заварихме общината след управлението на г-н Милев, дава отражение във всяка сфера и ако не ги разрешим в средносрочен план, не можем да говорим за качество на публичните услуги. Този бюджет е стъпка от нашия план за финансово стабилизиране на общината и поставяне на общината като икономика на релсите на растежа и развитието“, каза кметът. Според него настоящата политика е безалтернативна.

„Има и друг вариант – продължаваме по същия начин и аз като кмет да се хваля, че подкрепям това и онова, но с парите на гражданите лесно се води ПР политика. Сигурно даваме много поводи за упражнения на популизма, но не трябва да се отклоняваме и няма да се отклоним от посоката, която сме поели. На обсъждането на бюджета очаквам нови популистки изказвания. Очаквам много защитници в определени сфери да се развихрят за това, че бюджетът не оправдава техните виждания“, допълни Стефан Радев.

Той заяви, че управлява общинските финанси по приоритети и йерархичното степенуване на отделните функции, заложени като задължение на общината по закон.

„Както в едно семейство въпросите имат приоритет, така е и за общината. Най-напред се грижим за храната и подслона, за образованието на децата, а всичко останало заема по-заден план“, допълни кметът.

 

Кметът Стефан Радев определи като много важни за Сливен и общината проектите „Интегриран градски транспорт, гр. Сливен“ и „Подобряване на градската среда на Сливен“. Договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Министерство на регионалното развитие и благоустройството - Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. бяха подписани от кмета миналата седмица. Предстои подготовка и обявяване на процедури за избор на изпълнители и сключване на договори за строителство и доставка по всички дейности. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по проект „Интегриран градски транспорт, гр. Сливен“ е 14 525 521,80 лв., а по проект „Подобряване на градската среда на Сливен“ – 2 199 911 лв.

"Стремежът ни беше инвестициите да са насочени към максимално широк кръг от хора и те да са концентрирани не само в центъра на града, а до крайните квартали - нещо, което бяхме заявили и в нашата предизборна кампания", коментира той. Според него, и двата проекта потвърждават това намерение на общинското ръководство.

"Неведнъж съм казвал, че не е добре да се говори за усвояване на средства от еврофондовете, а по-скоро за тяхното инвестиране и постигане на конкретни резултати за хората от общината. Няма смисъл да се говори какво сме усвоили, ако не можем да покажем какви са реалните ползи за гражданите", коментира Радев.

По първия проект ще се извърши цялостно подновяване на автобусния парк. Ще бъдат закупени 27 нови дизелови автобуса и ще се внедри Интегрирана билетна система с билети за еднократно пътуване, билети за пътуване по време и абонаментни карти. Заложено е оптимизиране на маршрутната мрежа, като вариантът, включен в проекта, предвижда една тролейбусна и девет автобусни линии. Във връзка с промяната ще бъдат изградени 16 нови спирки. На всички 143 спирки в града ще бъдат с осигурен достъп за инвалидни колички и оформени зони за слизане и качване на пътниците. Предвижда се основен ремонт и доставка на гаражно и сервизно оборудване на базата на превозвача – „Пътнически превози“ ЕООД. Ще се изградят 10 километра велоалеи с обозначителна маркировка.

Вторият проект включва благоустрояване на поречието на река Асеновска и квартал „Република“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев