Община Сливен

"Наблюдател": Мария Белова и Здравко Костадинов за най-важните предизвикателства пред партия ГЕРБ в местен и национален план

------------------------------------
16.01.2017 / 15:32

Една от темите, които бяха засегнати на днешната пресконференция на народния представител от ПП ГЕРБ-Сливен Мария Белова и членове на общинското ръководство на партията, беше новият политически сезон.

43-тото НС приключва работа на 26-27 януари, когато новоизбраният президент Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание. Краят на март или началото на април предстоят предсрочни парламентарни избори, припомни Мария Белова.

 

Народният представител нахвърли основни акценти от важни решения пред медии днес, които предстоят следващите две седмици да се решат от НС, преди то да бъде разпуснато. Като първа тема тя засегна промените в изборния кодекс:

„ Искрено се надявам политическите партии да осъзнаят, че промени в изборното законодателство и промени в начина на избиране на народните представители трябва да има, защото това иска и очаква обществото. Като народен представител аз съм „за“ тези промени, имайки предвид, че 70% от избирателите в област Сливен са казали „да“ на мажоритарната система, близо 70% от тях - „да“ за задължителното гласуване и 68% са гласували за намаляване на субсидиите на партиите“, каза Белова.

 

Втората тема, която беше засегната от Мария Белова и общинските съветници от ПП ГЕРБ- Здравко Костадинов и Керанка Стамова, беше свързана с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

 

Приемане от Народното събрание на удължаване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е от особено значение за област Сливен, коментира още Белова.

 

Обшина Сливен е една от последните общини,която работи по тази програма.

 

"При старото местно управление загубихме почти година. При новото местно управление на кмета Стефан Радев 49 блока могат да бъдат реализирани, ако бъде удължена Програмата", каза още тя.

 

Други теми, които засегна народният представител бяха свързани със сектор „ Земеделие“.Пред медиите Мария Белова сподели, че до края на деня, като член на Комисията по земеделие и храни, ще внесе предложение за промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за аренда в земеделието. В Закона за собствеността и ползването на земеделските земи основната промяна е свързана с пасищата, мерите и ливадите.Преди година МЗХ внесе законопроект, който беше подкрепен от всички парламентарни групи за изменение на закона, така че пасищата, мерите и ливадите да бъдат предоставени приоритетно на животновъдите. Новата промяна, която Белова ще предложи, е в приоритетното разпределение на пасищата, мери и ливадите да бъдат изключени животновъдните обекти с коне.

 

„Позовавам се на фактите. През цялата минала година следихме как се регулира новата процедура и фактите показват, че не изключвайки конете като пасищни животни се изкривява самата процедура", коментира още Мария Белова.

Причината е, че конете се отглеждат във временни обекти, а не в регистрирани такива.

 

Според Белова така се ограничават животновъдите, които отглеждат целогодишно пасищни животни в регистрирани животновъдни обекти.

 

Другата промяна, която ще внесе сливенският депутат е в Закона за аренда в земеделието, където да бъде изрично указано, че право да сключват договор за аренда имат не по-малко от 50% +1 от собствениците на този имот.

 

„Считам, че това е справедливото решение. Това е в защита, както на собствениците, така и на арендаторите", добави още Белова.

 

Промените ще бъдат разгледани на 17 януари от комисията по земеделие и гори в Народното събрание.

 

Александра ИВАНОВА

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев