Община Сливен

Изложба под наслов „Циганска баница“, по повод Ромската Нова година – Васий, ще бъде представена в Сливен

------------------------------------
13.01.2017 / 14:39

Изложбата под наслов „Циганска баница“, по повод Ромската Нова година – Васий, ще бъде представена в Сливен, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Стела Костова, председател на Ромската академия за култура и образование.

Тази година тържествата се реализират по съвместен проект на академията и Община Сливен, който цели възраждане на ромските традиции, които са започнали да изчезват. На изложбата ще бъдат представени ястията, които ромите традиционно приготвят за празници или други поводи.

На изложбата ще бъдат показани блюда, приготвени от домакини от два ромски квартала – „Никола Кочев“ и „Надежда“. Над 20 ястия и техните вариации ще бъдат показани пред гостите. Това са и традиционният печен червен петел, ръсеница, лученица – люто ястие, което се приготвя за болните, трахана, сарми от кълцано месо, мамалига и други. Според Атанас Димитров от Лекари на света, ромите пазят своите традиции, които са и български.

На Бъдни вечер на трапезата на сливенските роми има почти същите ястия, каквито и на българската коледна трапеза, само че вместо свинско месо, се колела пуйка или петел, приготвят се сарми, сушени плодове и задължително домашна месена питка. На трапезата се събирало семейството, а сутринта на 14 януари, децата тръгвали да сурвакат, като отправят пожелания за здраве и берекет. Празниците продължават три дни, като последният – 15 януари се нарича Банго Васий, или Куцият Васил, денят след Василица. Според Костова, на този ден ромите отбелязват и спасението на своите деца от еничарство, а празникът е и за християни и мюсюлмани. Изложбата ще бъде представена от 13.30 часа в хотел „Централ“. "Фокус"

 

Людмила ЙОРГОВА

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев