Община Сливен

Победа за гражданите!Народното събрание ограничи действията на частните арбитражи

------------------------------------
12.01.2017 / 10:58

Народното събрание ограничи частните арбитражи и намали драстично таксите за юридически услуги при съдебни дела от монополни дружества. Това стана с приемане окончателно на промените в Гражданския процесуален кодекс, предложени от омбудсмана Мая Манолова. Тя няма право на законодателна инициатива, но проектът й бе припознат от депутати от различни парламентарни групи и бе предложен формално от тях.

 

След гласуването днес Мая Манолова обяви на пресконференция в парламента: „Току-що гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, срещу колекторите, срещу частните арбитражни съдилища.”

Манолова обясни, че това е станало благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание.

 

„Благодаря на депутатите, че защитиха правото на гражданите да защитават споровете си в легитимен, нормален, държавен съд, а не да бъдат рекетирани от частни съдилища. Затова че ги освободиха от бремето на огромните юрисконсултски възнаграждения”, заяви още националният омбудсман.

Тя обясни: „От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето.”

 

След въпрос какво ще се прави при заварени случаи, Мая Манолова отговори: „Текстовете, които бяха приети, повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо. Всички арбитражни дела, които са заведени към момента, които ще бъдат заведени в следващите дни, са недопустими. Те трябва да бъдат прекратени, затова всяко ново съобщение – в кошчето!”

 

Според Манолова възнагражденията за адвокатите на монополите ще бъдат намалени драстично: „Юрисконсултските възнаграждения са допълнителни разноски, с които монополните дружества товарят своите клиенти в случаите, в които ги изпращат на съд. Свидетели сме, че се завеждат дела само заради юрисконсултските възнаграждения, за да може монополистът да прибере още и още от своя клиент. Тези юрисконсултски възнаграждения бяха намалени шест пъти. Сега „Топлофикация”, която масово съди свои клиенти, искаше 300 лева пред Софийския районен съд, 300 лева - при възражение на длъжника, и 350 лева – пред частен съдебен изпълнител. Сега таванът, който ще може да поиска, е не 3 по 300 лв., а 3 по 50 лв. Т.е. сумата от 900 лв. ще бъде намалена на 150 лв.”

 

Мая Манолова благодари специално на правната комисия в парламента и на нейния председател Данаил Кирилов (ГЕРБ), че не се поддали на огромния корпоративен натиск през последните седмици и са приели окончателно текстовете в първоначалния им вариант. "Флагман"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев