Община Сливен

Апелативен съд - Бургас потвърди:Сливенски бизнесмен ще лежи в затвора 5,6 г. за 165 хил. лв. укрити данъци

------------------------------------
11.01.2017 / 12:45

Състав на Апелативен съд – Бургас потвърди присъда на ОС – Сливен срещу Тихомир Т. и Диляна Б. за укриване на данъчни задължения в размер на 164 806.12 лв, съобщиха от апелативния съд в Бургас.

 

Диляна Б.- управител и Тихомир Т. - пом.-управител на „Ротира груп” ООД – Сливен са признати за виновни в това, че през периода от 01.01.2007 г. до 31.12.2011 г. в Сливен, при условията на продължавано престъпление в съучастие, като извършител и помагач са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи - общо в размер на 164 806.12 лв. /52 290.10 лв. дължим данък по ЗКПО и 112 516.02 лв. дължим данък по ЗДДС/ - чрез потвърждаване на неистина относно данъчната основа в годишните декларации по ЗКПО и чрез затаяване на истина в ежемесечни справки-декларации по закона за ДДС, подадени пред НАП.

 

Диляна Б. и Тихомир Т. (живеели на съпружески начала и са отглеждали заедно двете си деца) са избегнали заплащането на дължимите данъчни задължения, поради неиздаване на фактури, по направените от 15 свидетели парични вноски по сключени договори за строителство на недвижими имоти, за които са им издавали само приходен касов ордер.

 

Въззивният състав е приел изводите на ОС – Сливен, че има пряк умисъл в действията на двойката, като Диляна Б. в качеството на управител е извършила престъплението, а подсъдимият е действал като помагач. Тихомир Т. е оказвал помощ при при сключването на договорите за строителство, водил е клиенти на строежа и им показвал строителната документация, увещавал ги е да сключат договорите за строителство, получавал е голяма част от паричните вноски и е издавал част от приходните касови ордери. „Нещо повече - след узнаване от свидетели по делото, че върху техните жилища е вписана ипотека във връзка със задължения на дружеството към банкови институции, той се е държал агресивно, като си е служил със закана за престъпление, за да ги мотивира да подпишат нотариалните актове“, пише в решението на въззивния състав.

 

На подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 5 г. и 6 м., което да търпи при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, както и наказание конфискация на част от имуществото. Съдът е привел в изпълнение по отношение на Тихомир Т. определеното общо наказание от влезли в сила съдебни актове по две дела на РС – София, а именно най-тежкото от тях - лишаване от свобода за срок от 2 г. и 6 м, което да бъде изтърпяно отделно от настоящата присъда. На Диляна Б. е наложено наказание лишаване от свобода в размер на три години, което е отложено за изпитателен срок от пет години.

 

Апелативният съд намира, че така определените по вид и размер наказания на подсъдимите съответстват в най-голяма степен на целите на индивидуалната и на генералната превенция. При цялостната проверка на присъдата, въззивната инстанция не констатира допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

 

Решението подлежи на обжалване или протестиране пред ВКС в 15 дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев