Община Сливен

Днес - 20 години от щурма на парламента: Къде са битите и героите?

------------------------------------
10.01.2017 / 15:30

На 10 януари 1997 г. България е по-близо до гражданска война, отколкото на 14 декември 1989 г., когато протестиращи ограждат сградата на парламента и искат веднага да бъде премахнат член 1 от конституцията.

На 10 януари парламентът също е обграден, но привечер най-екзалтираните и най-свирепите от близо 8000-те демонстранти атакуват прозорците и вратите на сградата

с камъни и дръжки oт знамена.

Няколко души успяват да проникнат във фоайето и в няколко стаи, палят мебели и изнасят вещи. Срещу тях заиграват полицейски палки. Само по чудо няма жертви...

Протестите са срещу управлението на Жан Виденов и намерението на БСП да състави втори кабинет.

На извънредния конгрес на БСП, проведен на 21 декември 1996 г., Жан Виденов подава оставка като премиер на България и като председател на БСП. Оставката на правителството е гласувана на 28 декември на извънредно заседание на 37-ото народно събрание.

След като падна драматично от власт, Жан Виденов се оттегли от активния политически живот. През 2009 г. напусна и БСП. Виденов се отдаде на преподавателска дейност. Главен секретар е на пловдивското Висше училище по икономика и мениджмънт.

На сайта на университета пише, че доц. д-р Жан Виденов е преподавател по дисциплините “Управление на проекти и програми”, “Международен проектен мениджмънт”, “Корпоративен инвестиционен мениджмънт”, “Външноикономическа политика”, “Европейска интеграция” и “Международни бизнес преговори, договори и сделки”. Автор и съавтор е на 7 учебника и над 20 научни публикации.

През 2012-2015 г. участва в 5 изследователски проекта с международно финансиране. Според представянето му в сайта владее арабски, английски и руски език.

През юни 2016 г. “168 часа” писа, че Жан Виденов още живее в панелното си жилище в Пловдив и кара стар фиат “Пунто” На 10 януари 1997 г. шефът на НСО ген. Димитър Владимиров пристига в парламента още в 8,15 сутринта и през целия ден организира охраната му. Има решителен принос да не се стигне до жертви при щурмуването на сградата. Той заема поста през 1992 г., остава на него и при президента Петър Стоянов. Напуска през 2004 г. при втория мандат на Георги Първанов.

С безупречната организация за посрещането на американския президент Бил Клинтън, на папа Йоан Павел II и на десетки други държавни глави си спечелва уважението на службите от САЩ, Германия, Франция, Испания и други. След напускането на НСО ген. Владимиров се занимава с частна охранителна дейност. В драматичния 10 януари преди 20 години, след като положението става крайно напечено, в парламента идва вътрешният министър в оставка Николай Добрев. Лично ген. Красимир Петров, директор на СДВР, го предпазва с щит от гнева на тълпата. Добрев успява да влезе в сградата и с представители на другите парламентарни групи се събират в кабинета на председателя на НС акад. Благовест Сендов, за да обсъдят ситуацията.

Още на оперативката сутринта в МВР той е заповядал да не се употребява оръжие срещу демонстрантите. Ген. Красимир Петров напуска системата на МВР през май 1997 г., когато на власт вече е СДС. Новият министър ген. Богомил Бонев казва, че Иван Костов и Йордан Соколов не искат да го виждат, и му предлага да стане комендант на МВР. Петров отказва. Става изпълнителен директор на охранителна фирма. После отговаря за охраната и сигурността на Българо-руската банка.

През 2000 г. започва изграждането на охранителната структура на “Лукойл”, но през 2001 г. тогавашният вътрешен министър Петканов го кани отново в МВР. Почти 6 години ген. Петров е директор на РДВР в Бургас. После става шеф на Граничните войски.

От 2012 г. отново е в “Лукойл” и отговаря за корпоративната сигурност Около час преди щурма на 10 януари в парламента идва и новоизбраният президент Петър Стоянов, който още не е положил клетва.

Старият президент д-р Желю Желев е на посещение във Франция. “Тук съм, защото мисля, че хората имат право да протестират. Те няма какво да ядат и животът им е скотски”, провиква се Стоянов към протестиращите.

В парламента Петър Стоянов се среща с Иван Костов и Николай Добрев. Тримата се настаняват в преддверието към кабинета на Иван Куртев, тогава зам.-шеф на парламента, там, където седи секретарката му.

Ген. Владимиров преценява, че е опасно да са в самия кабинет, защото има и северни прозорци, и на запад към БАН, и през тях може да бъдат хвърлени опасни предмети. Генералът ги моли да седнат зад библиотеката за още по-голяма сигурност. Иван Костов стана премиер през пролетта на 1997 г. Превърна СДС от широка коалиция в бетонна партия. Загуби катастрофално следващите избори през 2001 г. от НДСВ. Обиден на сините привърженици, за известно време се оттегли от политиката. После създаде своя партия - “Демократи за силна България” и така реално разцепи СДС. Сега е доц. д-р, председател на Сдружение “Център за анализи и управление на рискове” (ЦАУР).

След края на мандата му, който изтече през януари 1997 г. д-р Желю Желев основа фондация, а след това и Балкански политически клуб. Първият демократично избран български президент през прехода почина на 30 януари 2015 г. на 79 години. Единственият, който на 10 януари 1997 г. се осмелява да напусне сградата на обкръжения парламент, е бившият вътрешен министър Любомир Начев. Той е принуден да подаде оставка през май 1996 г., след като е заснет от журналистката от БНТ Севда Шишманова да се развлича в компанията на манекенки само няколко часа след като в столичния кв. “Люлин” са застреляни трима полицаи.

Начев се отказа от политиката и стана адвокат в Бургас и Карнобат. На 13 октомври 2006 г. се самоубива със законно притежаван пистолет На 10 януари, докато пред парламента демонстрантите заплашват да съборят сградата, вътре група червени депутати сядат на стъпала и запяват “Къде си, вярна ти любов народна?”.

Най-гласовита е Клара Маринова, тогава говорител на БСП. Заедно с нея пеят Сашка Каракашева, Мариана Христова, Добромир Задгорски, Мариела Митева. Според някои вестници настроението им било подгрято от бира и бисерна ракия.

“Моя беше идеята да запеем” - твърди Добри Задгорски. - “И нямаше никаква бисерна ракия, пихме само бира, това е историческата истина. Вбесих се, че всички депутати се панираха и изпокриха в миши дупки.

От синия стан остана само д-р Васил Михайлов. Пяхме по времето на целия щурм, повече от 30 минути”, казва още поетът Задгорски. Квинтетът започва със “Стани, стани, юнак балкански” и изпява доста възрожденски песни. Но камерата ги хваща, когато пеят за вярната любов народна и с нея те останаха за поколенията.

Клара Маринова напуска БСП и политиката. Връща се в родното си село Ресилово, където е съседка на Сашка Васева. Става продавачка на дрехи в Дупница. После е програмен директор на кабеларката в Сапарева баня. Сега води собствено предаване в телевизия “България Он Еър”. Добромир Задгорски става депутат и после в пет парламента е експертен сътрудник по законодателната дейност. Лидер е на ОКЗНИ и член на Политическия съвет на коалиция “За България”.

Наскоро издаде осмата си книга “60 стихотворения”. Мариела Митева напуска политиката и от години е адвокат в частна кантора. Филип Димитров с пукната глава Към 2 часа след полунощ недалеч от парламента е пребит бившият министър-председател Филип Димитров. “Не мисля, че има нещо много героично в това, което се случи с мен в онази декемврийска нощ - коментира случая Димитров.

- Най-важното за историята от онези драматични събития е, че с тях се сложи край на едно банкрутирало управление, каквото безспорно беше това на Жан Виденов...” Филип Димитров става представител на България в ООН в Ню Йорк (1997–1998) и посланик на България в САЩ (1998–2001). Народен представител в 40-ото НС (2005-2008). В началото на юни 2008 г. обявява, че се отказва от депутатското си място и ще се занимава с преподавателска дейност.

През октомври 2015 г. е назначен за съдия в Конституционния съд. Петър Стоянов загуби от Първанов, сега е член на борда на Александрийската библиотека След като изкара петгодишния си мандат като президент, през 2001 г. Петър Стоянов се кандидатира за нов мандат, но изгуби. Спечели кандидатът на левицата Георги Първанов. След това Стоянов бе председател на СДС и на парламентарната група на ОДС в 40-ото народно събрание от 1 октомври 2005 до 22 май 2007 година, когато след неубедителното представяне на партията в изборите за Европейски парламент се оттегли от активна вътрешнополитическа дейност и се отказа от мандата си на депутат в 40-ото народно събрание.

Стоянов беше член на борда на директорите на фондацията на Бил Клинтън “Глобална инициатива за справедливост”, а сега е член на доверителния съвет на Александрийската библиотека и зам.-предс на Световния прект за справедливост - Вашингтон. Неотдавна 20-годишнината от избирането му за президент бе отбелязана с концерт, който събра интелектуалния и артистичен елит. "24 часа"

 

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев