Община Сливен

Вестник "Труд" и вестник "168 часа" подкрепиха инициативата на кмета на Нова Загора Николай Грозев Грозев за изграждане на Дом на доброто

------------------------------------
09.01.2017 / 09:58

Вестник „Труд” и Вестник „168 часа” подкрепиха с подробни статии инициативата на кмета на община Нова Загора Николай Грозев за изграждане на Мемориален комплекс на Пророка на народа Дядо Влайчо, в родното му село Коньово. Представяме Ви текста от изданието на вестник “Труд” от 09.01.2017 година:

 

Кметът на Нова Загора призова: Да съградим Дом на доброто

от Росица Николова, в. Труд, Сливен, 09.01.2017 год.

Община Нова Загора откри мащабна дарителска кампания, за да построим Дом на доброто. Това ще е мемориален комплекс в памет на Влайо Желев или дядо Влайчо – съобщи кметът Николай Грозев. Дядо Влайчо е живял през миналия век, имал е най-мощната дарба на нашия континент, предсказал е всички големи събития и катаклизми и непрекъснато е помагал на обикновените хора – не само с пророчествата си, а и с лечебните си способности. Помагал е на обикновените хорица, при това – без да им вземе нито стотинка. Затова неслучайно е известен и го помнят и до днес като Пророка на народа, Живия светец – допълни градоначалникът. „През целия си живот дядо Влайчо е четял много духовна литература, не се е откъсвал от библията си. Бил е силно вярващ, добър човек. Ето защо сега, когато кампанията ни започна да набира популярност, съм изненадан от опитите нашата кауза да бъде противопоставена на православната църква. Може би не трябва да бъда изненадан, защото интригите започнаха да стават ежедневие в обществения ни живот и да се превръщат в нещо характерно за днешното ни време. Ние не строим църква за дядо Влайчо, а дом, в който да бъде запазена паметта за него. Нарекли сме го Дом на доброто, защото е посветен на един наистина много добър човек, с огромна духовна сила. Нима има нещо осъдително в това?” – коментира Николай Грозев. Той допълни, че като кмет на община Нова Загора за трети пореден мандат работи в подкрепа на църквата. „Преди няколко години успяхме да направим ограда за близо 100 хил. лева на църквата в с. Любенова махала, където са били изклани 1014 българи и е паметник на културата. През миналата година събрахме средства и направихме ремонт на друга църква, в с. Съдиево. Предстои ремонт и на църквата в с. Млекарево. Нов храм пък ще се изгражда в с. Полско Пъдарево. И за него ще отпуснем средства. Всичко, което върша, се опитвам да бъде в помощ на хората. Така ще бъде и с Дома на дядо Влайчо. Вярата е крепила духа ни” – заяви Николай Грозев. Кметът твърди, че се е заел с идеята, защото през годините е забелязал подобна потребност в много хора, които сами или чрез свои близки са се докоснали до делата на пророка-лечител. Преди две години Общината откри скромен паметник на дядо Влайчо в родното му с. Коньово. На церемонията се събрали стотици хора от цялата страна, за да почетат паметта на светеца. Още тогава започнали да пристигат писма в подкрепа на това да бъде запазен спомена за делата му. Мнозина споделяли и случки от личните си срещи с дядо Влайчо.

„С градежа на Дома на доброто ще дадем възможност на всички да се докоснат до дрехите, до вещите, до Библията, която е държал в ръцете си, този свят човек. Необяснимата, неземна сила на дядо Влайчо, може да носи само утеха и надежда на хората, може да ги прави по-разумни и по-добри” – убеден е кметът. След като Общината подела кампанията, започнали да се обаждат много възрастни хора, да разказват своите истории от срещите си с феномена. Подкрепяли идеята и предлагали да се включат в дарителската акция с по 20, 30 или 100 лева, според възможностите си. Освен това, вече имало и дарения от частни лица за неголеми суми. „Това показва, според мен, тяхната съпричастност. Знам, че ще бъде трудно, но мен ме крепи вярата да се направи нещо добро. Вярата, че с общи усилия, с подкрепата на всички българи, ще увековечим делото на дядо Влайчо за идните поколения” – заяви Николай Грозев.

 

За да подкрепите инициативата, моля направете това на банкова сметка:

 

Алианц Банк България, клон Стара Загора, офис Нова Загора

BG 47 BUIN 79038455777806

BIC:BUINBGSF

код за вид плащане – 445100

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев