Община Сливен

Масово се продава течност за чистачки за автомобили с опасен метанол

------------------------------------
09.01.2017 / 09:03

Масово се продава течност за чистачки с много висока концентрация на опасен метанол, предупредиха от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

В 80 % от случаите се предлагат продукти с много висока концентрация на метанол до 30% или 10 пъти повече от въведеният праг в други европейски държави, коментира Малинка Бондаренко от СБА.

В държави като Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания и други съдържанието на опасния метанол е не повече от 3%.

Идеята на Европейския съюз е чрез регламент да наложи максимум от 0.6%, тъй като е доказано, че това е критичната обемна маса. В големи количества метанолът води до смърт, дори 50-100 милилитра може да са фатални. За това в Брюксел започват обсъждания за сериозни рестрикции и ограничения.

Проверка на бТВ в търговската мрежа показа, че течности за чистачки се продават и в хипермаркетите при това на доста атрактивна цена. Колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената.

По-големия проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола. За ориентир могат да се ползват предупредителните етикети на бутилките.

Единият е пиктограма с пламък, която означава “силно запалими течност и пари”, което може да увреди очите. Изследвания сочат, че трайната интервенция може да доведе до загуба на зрението.

На етикета задължително трябва да има втора пиктограма с череп и кости, която предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне).

Проблемите с опасната течност за чистачки се увеличават заради лошото време и усложнената пътна обстановка в страната. Тъй като шофьорите не са информирани за последиците от метаноловите течности за чистачки, у нас те се ползват често и масово влизат и в купето на автомобила, особено, ако работи и вентилатора на парното.

Най-безопасни за здравето са продуктите с етанол, които нямат токсичност и са за предпочитане. "Mедиапул"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев