Община Сливен

История БГ: България отбелязва 169 години от рождението на Христо Ботев

------------------------------------
06.01.2017 / 09:32

България отбелязва 169 години от рождението на Христо Ботев. По повод годишнината в цялата страна са организирани мероприятия, с които да се отдаде почит към поета революционер. В София честванията ще започнат в 13.00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.

 

Христо Ботев е роден през 1848 г. в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 г. завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

 

През 1867 г. се завръща в родния град, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. и заминава да живее в Румъния. През следващите години се мести от град на град, дори известно време живее заедно с Левски. Там започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме", а през 1875 г. излиза съвместната му стихосбирка със Стефан Стамболов -"Песни и стихотворения".

 

Междувременно продължава с активната си революционна дейност. След избухването на Априлското въстание през май 1876 г., Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода.

 

На 16 май с част от нея се качва на кораба "Радецки" и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг.

 

От Козлодуй четата на Христо Ботев се отправя към Балкана, където води няколко боя с преследващите я османлии. Последната битка на поета-революционер е на 2 юни 1876 г. в подножието на връх Вола, където е улучен със смъртоносен куршум."Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев