Община Сливен

Биографията на акад. Иванка Денева е включена в антологиите на Международното движение "Световни поети" в Чили

------------------------------------
06.01.2017 / 09:00

Писателката Иванка Денева, която създава произведения в различни направления и жанрове , е уведомена за включване на биографията й и творби в изданието на международната организация „Световни поети”- за предстоящата 2017 година. Начинанието е по решение на ръководството на Движението и редакционния колектив - с присъствие на неколцина българи сред множеството поети „на света” от различни страни. Четящите хора ще се запознаят с поетическите постижения на Виолета Бончева, Димитър Костадинов, Диана Тенева и Митко Ламбов.

Това е поредно творческо представяне на д-р Ив. Денева в антологии на Движението в Чили –след авторската й „страница” на електронния сайт на изданието ( със снимка, справка и публикувани творби на роден и испански езици), както и включване в поредицата антологии, излезли през последните години.

В станалата творчески факт през 2016 година (първо и второ издание ), са включени още неколцина български автори, сред които видната преводачка Виолета Бончева,( превела творческата биография и поемите на Иванка Денева и присъстваща във всички издания досега), както и Станка Бонева, Йордан Пеев, Д. Костадинов и Първолета Маджарска, главен редактор на българското списание за изкуство и хуманитаристика “Културна палитра”.

Някои от тях са и сред имената на четиримата българи, (като Кристин Димитрова, Ст. Бонева и Дачо Господинов), с които писателката от града под Сините скали присъства и в мултиезичното издание „Годишник на световната поезия” (Китай, 2013 г.). Творби на Ив. Денева, заедно с тези на поета Владимир Левчев, са поместени и в Антологията на Международното поетическо общество и Международната поетическа библиотека в САЩ (Оуинг Милс, 2004 г.).

Биографията и нейни произведения са в Световната испаноезична антология (Мадрид, 2011 г.), в издания и сайтове в Германия, Англия, страни от Латинска Америка, в Канада, Турция, Непал, Сърбия, Испания и др.

Неотдавна мултиезично списание за литература и култура в Мондови ( Пиемонт, Италия) представи на три езика (италиански, немски и френски) прозата на Ив. Денева и творчески данни за писателката.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев