Община Сливен

Кметът на Сливен Стефан Радев участва в среща на Общинската епизоотична комисия във връзка със заболяването птичи грип

------------------------------------
04.01.2017 / 14:37

Кметът на Сливен Стефан Радев участва в среща на Общинската епизоотична комисия с кметовете на населените места във връзка със заболяването птичи грип. Във форума се включиха заместник-кметът Стефан Кондузов и представители на общинската администрация. Бяха раздадени информационни материали за превенция на опасното заболяване.

 

"В нашата област няма регистриран случаи на Инфлуенца по птиците, но съседните Стара Загора и Ямбол има вече констатирани огнища на заболяването птичи грип", съобщи д-р Веселин Василев, който е официален ветеринарен лекар за община Сливен. Той запозна присъстващите със заболяването, както и местата с най-голяма опасност от заразяване. „Заболяването е прилепчиво и се предава по-всякакъв начин. То идва от прелетните птици, като най-чувствителни към вируса са патиците Мюлари ”, изтъкна ветеринарният лекар.

 

„Трябва да направим всичко, каквото е по силите ни, за да ограничим тази епидемия. Кметовете на селата ще информират собствениците да изолират птиците си, да не ги пускат навън по улиците, да съхраняват добре фуражите си с предпазни мрежи, както и да уведомяват веднага ветеринарния лекар, ако намерят мъртва птица. Ловците също трябва да уведомяват Агенцията по храните, ако открият мъртва птица”, посочи кметът на Сливен Стефан Радев.

 

Д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Сливен съобщи, че при тази обстановка все още няма регистрирани случаи на заболяване при хората. „Трябва да се спазва изключителна лична хигиена на хората, които имат допир с птиците. Ако човек има висока телесна температура, треска и допир с животни през последните 10 дни, трябва непременно да се обърне към лекар. Заболяването не се пренася с храната, която е термично обработена”, изтъкна д-р Калева.

 

Представителят на ДАНС в Общинската епизоотична комисия посочи, че трябва да се спазват мерките за безопасност и да се отнасяме отговорно, защото проблемът е сериозен и за животните, и за хората. Най-добре ще е ако успеем да не допуснем заболяването да се разпространи в нашата община.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев