Община Сливен

Случи се! Путин откри паметник на милионите разстреляни и осакатени при Ленинско-Сталинските репресии

30.10.2017 / 20:19:43

Руският президент Владимир Путин откри в Москва Мемориал на жертвите на политическите репресии и призова да няма забрава.

Путин изрази увереност, че репресиите в страната, извършвани в миналото, е невъзможно нито да бъдат оправдани, нито да бъдат забравени, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Той говори при откриването на Мемориала на жертвите на политическите репресии в Москва.

Президентът напомни исторически факти за периода, когато "на всеки биха могли да бъдат предявени измислени и абсолютно абсурдни обвинения, милиони хора бяха обявявани за врагове на народа, бяха разстреляни или осакатени, преминаха през мъките на затворите или на лагерите и заточенията".

"Това страшно минало не трябва да бъде изтрито от националната памет и още повече, с нищо не може да бъде оправдано", подчерта Путин.

Според него "политическите репресии станаха трагедия за целия наш народ, за цялото общество, жесток удар по нашия народ, по неговите корени, култура, самосъзнание. Ние и досега чувстваме последствията. Наш дълг е да не допуснем забрава", подчерта държавният глава.

Мемориалът е изграден на пресечката на булевардите "Академик Сахаров" и "Садовое колцо", а проектът за него е избран от авторитетно жури измежду 300 представени работи.

Той представлява внушителен бронзов барелеф с изображения на човешки фигури, символизиращи оцелелите и мъртвите. Върху плоскостите на барелефа е изписана само една дума - "Помни" - на различни езици.

Допълват го гранитни композиции, които образно препращат към затворите и ешелоните.

Предвижда се по-нататък на самия площад да бъдат поставени камъни от местата, където са били затваряни репресирани.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев