Община Сливен

На 31 октомври ще бъде открита паметна плоча на големия родолюбец Стефан Георгиев Гидиков

30.10.2017 / 13:12:01

На 31 октомври, от 15:00 часа, в двора на Читалище „Зора“ ще се състои церемония по откриване на паметна плоча на Стефан Георгиев Гидиков-първият председател на читалище „Зора“.

Проектът за паметната плоча е осъществен благодарение на дарени средства по време на благотворителен концерт от: граждани на Сливен, г-н Янко Янков (кмет на Сливен от 1995 г. до 1999 г.) и от служителите на Библиотека „Зора“.

Основаването и първите години от дейността на сливенското читалище "Зора" са свързани с името на Стефан Георгиев Гидиков /1837-1871/. В младостта си той се занимава с търговия, а към 1856 г. заминава да учи в Одеса. Поради липса на средства прекъсва учението си, посещава Румъния и Сърбия. Там се запознава с Георги С. Раковски и става негов възторжен почитател и сподвижник, разпространител на съчиненията му.

През 1859 година Стефан Г. Гидиков се завръща в родния си Сливен.

"Достоен мъж, честен, откровен, голям родолюбец, енергичен, бистър ум..." – така го описва в "Опит за история на гр. Сливен" д-р Симеон Табаков. Стефан Гидиков е душата на будната сливенска интелигенция. През 1859 година "той е държал една пламенна реч пред многолюдно събрание в тогавашното Сливенско класно училище, вследствие на което се основало читалище "Зора".

За пръв председател на "Зора" е избран Стефан Георгиев Гидиков, който държи и първата сказка за ролята на читалищата пред гражданите в голямата стая на взаимното училище. Както посочва Стилиян Чилингиров, "речта му направила силно впечатление и читалището започнало своя живот под неговото ръководство" . Стефан Г. Гидиков го председателства до 1863 година.

Подробни биографични материали за него има в „История на град Сливен” от Симеон Табаков и в „Юбилеен сборник на народното читалище „Зора” в Сливен” от 1910 година.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев