Община Сливен

Шефът на ВАС Георги Чолаков: Няма да правим компромиси със властта. Не съм масон...

30.10.2017 / 10:32:15

Няма да правим компромиси с властта, времето е пред нас, аз гарантирам това, което казвам. Това заяви в "Беновска пита" новоназначеният председател на Върховния административен съд Георги Чолаков.

"Аз никога не съм бил в никакви контакти с никакви политически сили. Познавам само министър Десислава Танева от много отдавна, още като адвокат в Сливен", каза Георги Чолаков.

"Аз не съм масон, не членувам в тайни организации, членувам само във Взаимоспомагателна каса в Сливен, от която получавам кредити. Нямам нищо, което прикривам - всичко което притежавам и което дължа, продължавам да го декларирам ежегодно. И в Съюза на юристите в България".

Георги Чолаков сподели и личното си мнение по дебата дали прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт.

"Аз поддържам становището, че прокуратурата трябва да остане в рамките на съдебната система, но това е много сериозен дебат. Към настоящия момент всички актове на прокуратурата подлежат на съдебен контрол.

Ако прокурорите и следователите бъдат извадени от съдебната власт и отидат към държавната власт, те ще станат ли по-независими? Ако бъдат назначавани и уволнявани от съответните министри, ще бъдат ли независими? А сега имаме инспекторат, имаме ВСС като контролни съдебни органи".

Георги Чолаков се обяви категорично против финансирането на магистратски организации от фондации извън Европейския съюз, а по повод политическите изяви на шефа на ВКС Лозан Панов, той заяви: "Нито един магистрат не трябва да се занимава с политика." "Канал 3"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев