Община Сливен

Aвторът на емблематичните „Развод ми дай” и "Последен валс" ще иска развод с родината

28.10.2017 / 12:50:55

Големият композитор Александър Кипров, автор на емблематичните песни „Развод ми дай” и „Последен валс” ще се откаже от българското си гражданство. Това обяви той в публикация в социалната мрежа „Фейсбук”, гневен от това, че държавата му е отредила с 30 лева под минималната пенсия.

Когато писал музиката на песента „Развод ми дай”, Александър Кипров дори не предполагал, че ще дойде ден, в който да поиска развод от родината си. Днес, обиден на държавата, която оценява таланта му на 170 лева месечно, композиторът обяви във „Фейсбук”, че ще изпрати паспорта си в Брюксел – като символичен подарък по случай наближаващия му рожден ден, на който става на 66.

"Живели сме с едни мечти, които се оказаха нереалистични, всичко е било една огромна игра. През 1990 г. със Сашо Петров написахме „Последен валс” и „Развод”, и се надявахме, че до 3-4 години ще заживеем в благоденствие като западняците. Нежната революция. Няма нежни революции, една революция или трябва да бъде с кръв, или не е революция", сподели композиторът пред бТВ.

Той обясни защо иска да изпрати паспорта си в Брюксел.

"Аз имам над 40 години трудов стаж реално към Концертна дирекция и Импресарска агенция. С Лили Иванова 25 години съм работил на сцена, което прави 50 години трудов стаж. Всеки ден концерти, другото време 3-4 месеца в чужбина. Изведнъж се оказва, че документите били изгорели, на Концертна дирекция и на импресарска, което де факто означава, че ние нямаме трудов стаж. И аз не получавам дори минимална пенсия, а някакво подаяние, което беше 134 лева, сега е 170. Това де факто е един нонсенс. Аз не хленча, а говоря от името на всички мои колеги, които са на това дередже. Но голяма част от музикантите сме по-свити и по-неорганизирани хора, не ходим пред парламента с кирки и каски."

Александър Кипров все още не е решил, но може би ще стигне до Европейската комисия. "Това е неправда. Аз не искам смартфони и коли. Искам нормален стандарт за мене и всички мои колеги, които са на това дередже, да може просто да живеем нормално, да творим нормално, да дишаме нормално."

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев