Община Сливен

В първо изявление след избора му за шеф на ВАС, Георги Чолаков отвори дума за шуробаджанащината в съда

27.10.2017 / 15:37:35

Действително, аз съм избран от два състава на ВСС. Това заяви пред Би Ти Ви новият председател на ВАС Георги Чолаков. Днес, в Държавен вестник бе обнародван указа на президента за неговото назначение. Той бе избран от новия ВСС, след като президентът върна решението на стария ВСС и не подписа указа. Радев обаче уважи избора на новия ВСС и Чолаков все пак бе назначен за шеф на ВАС.

Новоизбраният председател разкри чия номинация е и кой го е одобрил за поста.

"С досегашния председател на ВАС г-н Георги Колев сме близки, защото работим заедно от 5 години. Появиха се всякакви неща в електронните медии, но аз съм номинация от съдиите от ВАС, а не на Георги Колев. Подкрепили са ме 59 съдии при процедурата на пленума, бе категоричен Чолаков. Няма предрешеност на избора и това се доказа от гласуването в двата състава на ВСС. Явно са преценили, че имам необходимите качества", допълни той. Чолаков не скри, че спредшественика си са имали и спорове и той е изразявал несъгласие с негови решения.

Досегашното ръководство на ВАС направи немалко, назначиха се 20 нови съдии, коментира той свършеното до момента от ВАС.

На въпрос има ли във Върховния административен съд роднински назначения Чолаков разкри, че има кандидати за определени длъжности в администрацията на ВАС, които са спечелили консурс, но са роднини или на съдии в нашия съд или в други съдилища. Всичко е минало през процедура, разписана в закона. Но няма забрани в закона те да работят там, отсече Чолаков. Нямаме основание да не назначим човек, който е роднина на съдия, но в същото време отговаря на всички условия. При нас са три-четири такива назначения, допълни той.

Всяка година има процедури за атестации - ако някой не отговаря на условията, има си начин да бъде отстранен, каза още Чолаков.

Искам съдът да стане по-ясен и открит, хората да знаят какво се случва в тази сграда, посочи той на въпрос какво иска да промени във ВАС. "ПИК"

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев