Община Сливен

Светът на хайдутите плени сливенски третокласници от 11 СУ „Константин Константинов”

25.10.2017 / 13:31:59

Децата от 3 „е” клас на 11 СУ „Константин Константинов” участваха в заниманието „В света на хайдутите”, което се проведе на 24 октомври в НЧ „Дружба-1993”. Събитието бе инициирано от класния ръководител на малчуганите Светла Илчева и секретаря на НЧ „Дружба-1993” Красимира Абраамян, според които именно в навечерието на Димитровден – празника на Сливен, децата трябва да научат повече за славните сливенски хайдути и войводи.

В помощ на третокласниците бяха двете книги на хайдушка тематика, със съставители Дора Куршумова и Николай Бъчваров – „Светът на войводата” и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети из Сливенския Балкан”. Дора Куршумова зададе доста въпроси на децата, а те показаха завидни знания за живота на хайдутите, за това как природата и звездите са им помагали в ориентацията в планината и др. Третокласниците назоваха без грешка и няколко имена на жени-войводи, а Дора Куршумова провъзгласи г-жа Светла Илчева за съвременна войводка, която ги води умело по пътя към знанията и й връчи значка "Потомък на сливенски войводи". Малчуганите получиха и книги, посветени на хайдутите, които да съхраняват в библиотеката на класа.

Проведе се и интересна викторина, наречена „Светът на войводите и хайдутите от Сливенския Балкан”, в която децата се включиха с голям ентусиазъм. Те безпроблемно отговаряха на въпросите какво означава хайдушко движение, как се избира войвода, как са се образували хайдушките дружини, какво представляват знамето на дружината и хайдушката клетва и др. След това поговориха за известните сливенски войводи Георги Трънкин, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Индже, Жельо войвода и др. Научиха любопитни подробности за уменията на Добрю войвода, Лалчо войвода, Ангел войвода, Румена войвода, Видул войвода, Злати Кокарчиолу, Христо войвода, Филип Тотю.

По време на викторината децата изпълниха и няколко емблематични песни като „Вятър ечи, Балкан стене”, „Къде си, вярна ти любов народна?”, „100 войводи”. Вокалната група към читалището „Градски хубавелки”, с ръководител г-жа Илчева, поздрави присъстващите с песента „Ще слезем с теб на малка гара”, а на припева в песента се включиха и учениците. В края на заниманието всички присъстващи – деца, родители, баби и дядовци, гости и самодейци, изпълниха заедно песента „Дърво на любовта” по текст на Ники Комедвенска и музика на Хайгашот Агасян. Домакините се бяха погрижили текстът на песента да бъде раздаден на всички, за да могат да се включат в изпълнението.

Заниманието приключи с почерпка, а за участниците имаше награди. Всички присъстващи бяха впечатлени от оригиналния празник, подготвен с душа от класната ръководителка Светла Илчева и деятелките от НЧ „Дружба-1993”, и изпълнен със сърце от учениците на 3 „е” клас на 11 СУ „Константин Константинов”, които доказаха, че са истински потомци на сливенските войводи.

Събитието се проведе с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, което осъществява дейността си с помощта на фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев