Община Сливен

Районният съд Бургас е осъдил Валери Симеонов за реч на омразата срещу ромската общност

25.10.2017 / 12:51:20

Районният съд в Бургас осъди вицепремиера Валери Симеонов за антиромската си реч на омразата като народен представител от трибуната на Народното събрание, съобщава Българският хелзински комитет (БХК), които са представлявали ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев. Те завеждат дело заради изказване на Симеонов от декември 2014 година и не искат обезщетение, а решението е на първа инстанция и може да бъде обжалвано.

От трибуната на парламента Симеонов тогава заяви:

"Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение. За тях законите не важат, данъците и таксите са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че те имат само права, но не и задължения и отговорности. За тях кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – в норма на поведение, раждането на деца – доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението – във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици. Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимно изключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите. Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, изискващи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки? Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно... В нея заявих, че ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му само привилегии без каквито и да било задължения. Част, повтарям, част от хората от този етнос – част, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос за създаването на обществени блага, сега се е превърнала в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева."

Според съда тези думи са тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като "водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв".

"Решението е добра новина – успех за самия съд, който показва своята независимост в политическа среда, понастоящем доминирана от расистки наративи от най-долна проба. Ответникът – ултранационалистически опортюнист без социализация и култура, е вицепремиер. Неговата формация, която предизвиква демократичния правов ред, е легитимирана като част от правителството", казва адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК.

По думите й "този овластен расизъм не е съвместим с върховенството на правото".

"Добре е, че в страна, управлявана от години от Бойко Борисов, който поощряваше "ловци на бежанци", съдът знае да се произнесе в този смисъл", заяви още адвокат Илиева.

Симеонов е осъден да преустанови нарушението и да се въздържа в бъдеще от подобни нарушения. Срещу това изказване на вицепремиера преди време беше подаден и сигнал в прокуратурата. Тя отказва да го разследва.

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев